Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΠΕΝΤΑΛΟΦΙΩΤΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ


Η Πεντάλοφος

Θελήσαµε να δώσουµε βήµα στους δηµότες της Πενταλόφου να εκφράσουν τις απόψεις τους. Οι περισσότεροι περιγράφουν απλά και κατανοητά την κατάσταση στην σηµερινή κοινωνία, λένε ότι δυσκολεύονται πλέον να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και δεν δείχνουν καθόλου αισιόδοξοι για το µέλλον. Ιδού τι είπαν στην ΑΙΧΜΗ:

Γιωργος ΤσιλίκαςΓιώργος Τσιλίκας
«Πάµε από το κακό στο χειρότερο», λέει ο 75χρονος, ο οποίος αν και συνταξιούχος του ΟΓΑ δεν τα βγάζει πέρα και προσπαθεί να ασχοληθεί µε ότι άλλο µπορεί για να συµπληρώσει τη σύνταξή του. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην καλλιέργεια της γης, όµως σήµερα έφθασε λέει στο σηµείο να µην µπορεί να επιβιώσει αξιοπρεπώς.


Ευστάθιος ΓατζούδηςΕυστάθιος Γατζούδης
Αυτά συζητούσε µε το συνοµήλικό του Ευστάθιο Γατζούδη στο καφενείο όπου τον συναντήσαµε. Και ο κ. Ευστάθιος αντιµετωπίζει τα ίδια προβλήµατα, καθώς σε αυτή την ηλικία και χειρουργηµένος για καρδιολογικά προβλήµατα, ακόµα είναι κτηνοτρόφος για να µπορέσει να τα βγάλει πέρα. «Δεν έχουν τιµή τα προϊόντα. Εµείς πουλάµε το κατσίκι γάλακτος 4 ευρώ το κιλό, και ο καταναλωτής το αγοράζει µε 10 και 12», λέει µε παράπονο.


Ιωάννα ΜουσουλήΙωάννα Μουσουλή
Διατηρεί παραδοσιακό καφενείο στο χωριό, εδώ και 20 χρόνια, και όπως λέει, µέρα µε τη µέρα τα πράγµατα πάνε προς το χειρότερο. «Παλιότερα οι άνθρωποι έρχονταν εδώ και δεν ρωτούσαν πόσο κάνει το κάθε τι, αλλά έλεγαν «τι χρωστάω», πλήρωναν και έφευγαν. Τώρα έρχονται ρωτούν πρώτα πόσο κάνει το κάθε ένα και µετά αποφασίζουν αν θα καθίσουν. Και εκτός των άλλων τώρα πια δεν βγαίνει ο κόσµος από το σπίτι του, όλοι είναι µαζεµένοι», λέει περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει ως επαγγελµατίας.


Θεόδωρος ΣτέλλιοςΘεόδωρος Στέλλιος
Είναι ένας επίσης ηλικιωµένος άνθρωπος που τον συναντήσαµε σε ένα από τα καφενεία του χωριού. Αν και συνταξιούχος του ΙΚΑ έχει και αυτός τα παράπονά του γιατί µετά από τόσα χρόνια δουλειάς βλέπει τη σύνταξή του να µικραίνει κάθε τόσο.


Σπύρος ΣκουτέρηςΣπύρος Σκουτέρης
Διατηρεί πιτσαρία στην Πεντάλοφο και είναι ένας από τους ανθρώπους, του οποίου το ακίνητο κινδυνεύει από τη διάβρωση που προκαλεί ο Αχελώος. Αίτηµά του είναι η δηµιουργία τεχνικού έργου προκειµένου κάποια στιγµή να µην καταστραφεί η περιουσία του, αλλά κάνει λόγο και για εγκατάλειψη του χωριού από όλους. Και αυτό γιατί, ενώ τα αιτήµατα όλων είναι αυτά που περιέγραψε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, δεν βλέπει καµία ανταπόκριση.


Γιώργος ΚουκουρδέληςΓιώργος Κουκουρδέλης
Ο Γιώργος Κουκουρδέλης είναι ένας νεώτερος άνθρωπος που ασχολείται µε την παραγωγή κηπευτικών, τα οποία διαθέτει στις λαϊκές αγορές. «Ο κόσµος έχει περιορίσει τις αγορές του, ακόµα και σε αυτά τα προϊόντα που είναι πρώτης ανάγκης. Δύσκολα τα βγάζουµε πέρα», µας λέει.


Παναγιώτης ΜουζούρηςΠαναγιώτης Μουζαράκης
Απογοητευµένος όµως είναι και ο 27χρονος, γιατί ως νέος άνθρωπος βλέπει τη ζωή του στο χωριό να κυλά µονότονα, χωρίς ενδιαφέροντα για τη νεολαία. Είναι όµως από τους τυχερούς της σηµερινής δύσκολης εποχής γιατί έχει δουλειά, καθώς έχει αναλάβει τα δυο καταστήµατα του πατέρα του και µπορεί τουλάχιστον να επιβιώσει. Όµως για ένα νέο άνθρωπο δεν αρκεί αυτό. «Αν δεν είχα δουλειά θα έφευγα», λέει χωρίς δεύτερη σκέψη και έχοντας δει πολλούς συνοµηλίκους του που έφυγαν για σπουδές και δεν ξαναγύρισαν. «Δεν υπάρχει τίποτα εδώ για να µπορεί να διασκεδάσει η νεολαία, ούτε ένας κινηµατογράφος. Έχω βαρεθεί τη ζωή µου, µε το ζόρι κάθοµαι», προσθέτει.


Σωτήρης ΚαλύβαςΣωτήρης Καλύβας
Επέστρεψε στην Πεντάλοφο µετά από 15 χρόνια που είχε ως µετανάστης στη Γερµανία, αλλά βλέπει τη ζωή του να κυλάει χωρίς νόηµα, καθώς δεν µπόρεσε να πραγµατοποιήσει τα όνειρά του. Έκανε µια επιχειρηµατική προσπάθεια ανοίγοντας ένα κρεοπωλείο, όµως τα πράγµατα δεν ήρθαν όπως τα περίµενε και σήµερα ασχολείται µε τα κτήµατα της οικογένειάς του. «Ήταν έγκληµα που γύρισα. Το έκανα όµως γιατί αγαπώ τον τόπο µου. Έχω σκεφτεί να ξαναφύγω, όµως δεν µπορώ», λέει χαρακτηριστικά και έχοντας µια διαφορετική αντίληψη για τα πολιτικά πράγµατα, τα βάζει µε τους σηµερινούς µετανάστες που έχουν φτάσει στη χώρα µας, θεωρώντας τους «απειλή». Αν και ο ίδιος βρέθηκε στην ίδια θέση πριν µερικά χρόνια, βλέπει ότι η σηµερινή κατάσταση είναι διαφορετική, αισθανόµενος ότι οι ξένοι έρχονται στη χώρα µας για να «κυριαρχήσουν».


Κωνσταντίνος ΜπικαςΚωνσταντίνος Μπίκας
Ο Κωνσταντίνος Μπίκας είναι µέλος του τοπικού συµβουλίου της Πενταλόφου και ακούγοντας τα προβλήµατα των συγχωριανών του συµφωνεί µαζί τους, γιατί και ο ίδιος βιώνει την ίδια καθηµερινότητα και τις ίδιες δυσκολίες.


Ηλίας ΤσιλίκαςΗλίας Τσιλίκας
Ο 80χρονος Ηλίας Τσιλίκας, αν και έχει περάσει δυσκολίες στη ζωή του αν και έχει περπατήσει ξυπόλητος και µε µπαλωµένα ρούχα, θεωρεί ότι σήµερα τα πράγµατα είναι χειρότερα. Ο ίδιος αναγκάζεται σε αυτή την ηλικία να ασχολείται µε την κτηνοτροφία για να µπορέσει να προσφέρει ότι µπορεί στα παιδιά και τα εγγόνια του. «Φτάσαµε στο σηµείο να πηγαίνουµε στο φούρνο για να πάρουµε το ψωµί βερεσέ. Τι κατάσταση είναι αυτή. Κάθε µέρα µας κόβουν από τη σύνταξή µας», λέει µε πίκρα.
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΔΙΑ ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.