Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ζακ Γαλυφιανάκης: Πώς κατέκτησε το Hollywood

Την πρώτη φορά που τον είδαμε σίγουρα μας θύμισε τον κύριο Θεμιστοκλή τον ψήστη, που ψήνει κεμπάπ στην καντίνα του στην Μιχαλακοπούλου, πάντα ιδρωμένος χωρίς μπλούζα με την κοιλίτσα του έξω. Είπαμε: «Δεν μπορεί, δε γίνεται, δεν είναι δυνατόν ο Θεμιστόκλας έγινε σταρ του Χόλιγουντ…»
Μπορεί εκ πρώτης όψεως, να μη μας γεμίζει το μάτι, να μην θέλουμε να παραδεχτούμε πως....

 είναι καλλιτέχνης, η περίπτωση του Ζακ Γαλιφιανάκη, όμως, είναι η επιτομή της λαϊκής ρήσης «τα φαινόμενα απατούν». Φτάνει να τον δεις να παίζει δυο λεπτά, όχι παραπάνω. Μέσα σε αυτά τα δυο λεπτά τον έχεις λατρέψει, σε έχει κερδίσει και τον έχεις βάλει στη λίστα με τους αγαπημένους σου ηθοποιούς.
Προσωπικά πριν μάθω ότι ....
είναι Ελληνάρας, τον έβλεπα στις ταινίες και έλεγα: «Δε γίνεται να πιστέψω πως αυτός ο τύπος είναι ξένης καταγωγής, αυτός είναι δικός μας, φαίνεται από τον τρόπο έκφρασης, τις κινήσεις του, τα χαρακτηριστικά του, το στήσιμό του, όλο του το είναι φωνάζει Ελλάδα με έναν τρόπο μαγικό».
Το ελληνικής καταγωγής «τρελόπαιδο», Ζακ Γαλιφιανάκης, παρ’ όλο που είναι σε… hangover από το 2009, έχει καταφέρει να γίνει μία από τις πιο αγαπημένες φυσιογνωμίες του ελληνικού – και όχι μόνο – κοινού.
Καταγωγή από την Κρήτη
Με πατημένα τα 40, ο Γαλιφιανάκης, γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1969 στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μαμά του, Μέρι Φράνσις, διαχειριζόταν το δημοτικό κέντρο τέχνης, ενώ ο μπαμπάς του, Χάρι Γαλιφιανάκης, ήταν πωλητής πετρελαίου θέρμανσης και η κρητική καταγωγή του τον οδήγησε στο να βαφτίσει τα παιδιά του (την αδερφή, τον αδερφό και τον ίδιο τον Ζακ) με τις παραδόσεις της ελληνικής ορθόδοξης θρησκείας. Παρ’ όλο, όμως, που βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος, ο ίδιος έχει τις αμφιβολίες του για τη χρησιμότητα μιας οργανωμένης θρησκείας και η εμπιστοσύνη του σε αυτή δεν είναι αρκετή για να τον κρατήσει πιστό.
Η απίστευτη αυτή μορφή του κινηματογράφου έχει παραδεχτεί ότι παρ’ όλο που δεν μιλάει ελληνικά, το ελληνικό στοιχείο και οι παραδόσεις υπήρξαν έντονες σε κάποιες φάσεις της ζωής του και αν και δεν μεγάλωσε σε τυπική ελληνική οικογένεια, οι στενοί δεσμοί με το υπόλοιπο σόι του και τα οικογενειακά τραπέζια αποδεικνύουν ότι στις φλέβες του κυλάει ελληνικό αίμα.
Ξεκίνησε σπουδές επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όπου κατάφερε να φτάσει πολύ κοντά στο πτυχίο. Ένας βαθμός, όμως, του κόστισε την αποφοίτηση και τότε ήταν που πήρε την απόφαση να φύγει για Νέα Υόρκη, χωρίς να ξέρει τι σχέδια είχε ο Θεός για αυτόν.
Κυνήγησε την τύχη του, πάλεψε, ίδρωσε..
Το έμφυτο ταλέντο του να κάνει τους άλλους να γελούν, ο Γαλιφιανάκης αποφάσισε να το αξιοποιήσει στη Νέα Υόρκη, σε διάφορα στέκια, κλαμπ και καφετέριες, συμμετέχοντας σε stand-up comedy shows. Ταυτόχρονα, δούλευε ως εισπράκτορας σε λεωφορεία για να βγάλει τα προς το ζην, μέχρι να έρθει ο πρώτος του ρόλος το 1996 στην τηλεοπτική σειρά «Boston Common».
Για μόλις 2 εβδομάδες δούλεψε ως κειμενογράφος στο Saturday Night Live, διάσημο αμερικάνικο βαριετέ show με κωμικά σκετς, ζωντανή μουσική, μαγικά, μιμήσεις κ.ο.κ., ενώ έπειτα άρχισαν να έρχονται μικροί ρόλοι σε ταινίες όπως «Corky Romano», «Bubble Boy», αλλά και μεγαλύτεροι, όπως στην περίπτωση του «Out Cold» τo 2001.

Δεν επαναπαυόταν με τίποτα, συνέχισε να αναζητά νέες συνεργασίες, το Σεπτέμβριο του 2001 ο Ζακ Γαλιφιανάκης κατάφερε να αποκτήσει το δικό του επεισόδιο στη σειρά «Comedy Central Presents», όπου το κάθε επεισόδιο αποτελούνταν από 30 λεπτά stand-up comedy με διαφορετικό κωμικό κάθε φορά.
Όλα αυτά συντέλεσαν στο να αποκτήσει το 2002 δική του εκπομπή στο καλωδιακό VH1, ένα talk show με τίτλο «Late World with Zach», όπου ακόμη είναι αγνώριστος, χωρίς μούσι και παίρνει συνεντεύξεις, κάνει σκετσάκια και γενικότερα δίνει παράσταση ως… Ζακ Γαλιφιανάκης.
Από το 2003 ως το 2005 συνέχισε με συμμετοχές στην επιτυχημένη σειρά «Tru Calling», ενώ το 2006 πρωταγωνίστησε ως Άλαν Φίνγκερ στο σόου «Dog bites man», το οποίο αποτελούσε ένα «ψεύτικο» ενημερωτικό πρόγραμμα που θυμίζει κάτι από «Candid Camera». Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις συνεχίζονται και τον χαρισματικό κωμικό βρίσκουμε σε πολλές σειρές, όπως «The Sarah Silverman Program», «Tom Goes to the Mayor», ενώ το 2007 τον βλέπουμε και στην υποψήφια για 2 όσκαρ ταινία του Σον Πεν, «Into the wild».
Το πάθος του, όμως, για την stand-up comedy φαίνεται ότι μένει άσβεστο, γι’ αυτό και περιοδεύει μαζί με τον Πάτον Όσγουλτ, τον Μπράιαν Πόσεν και τη Μαρία Μπάμφορντ ως «The Comedians of Comedy». Οι τέσσερις τους κάνουν εμφανίσεις σε ροκ μπαρ αντί για comedy clubs, προσπαθώντας να απευθυνθούν και σε ένα κοινό το οποίο ενδεχομένως δεν είχαν αγγίξει ακόμα.
Το 2008 εμφανίστηκε στο «Jackassworld.com: 24 Hour Takeover» όπου έπαιρνε συνεντεύξεις από διάφορα μέλη του καστ του «Jackass», ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανεξάρτητη ταινία «Visioneers» και τα πράγματα τώρα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, δείχνει πόσο καταπληκτικός είναι. Δείχνει ότι μόνο πρωταγωνιστικούς ρόλους του αξίζουν. Ο Ζακ τα κατάφερε!
Η αγάπη του για την μουσική
Ο ταλαντούχος ηθοποιός δοκίμασε τις δυνάμεις του και στο τραγούδι. Χωρίς να ξεφεύγει από τον αγαπημένο του χώρο της κωμωδίας, το 2006 συναντάμε τον Γαλιφιανάκη στο βίντεο κλιπ της Φιόνα Άπλ, «Not about love», ενώ ένα χρόνο αργότερα συνεργάζεται με τον Κάνιε Γουέστ για τη δεύτερη βερσιόν του βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Can’t Tell Me Nothing». Όλα αυτά φαίνεται του άνοιξαν το δρόμο να δοκιμάσει και τις δικές του δυνατότητες στο χώρο, αφού τον Ιούνιο του 2006 κυκλοφόρησε το σινγκλ «Come Over and Get It (Up in ‘Dem Guts)», ένα κωμικό ραπ/χορευτικό τραγούδι με τη συνεργασία της Φιόνα Άπλ. Και σε αυτό τον τομέα έσκισε!
Αντρικά μεθύσια…
Όσο αισιόδοξος και να ήταν, σίγουρα ποτέ δεν φανταζόταν την επιτυχία του «Hangover», όπου με τα φιλαράκια του Φιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ), Στου (Εντ Χελμς) και Νταγκ (Τζάστιν Μπάρθα) περνάνε το χειρότερο μεθύσι και hangover της ιστορίας, μπλέκοντας σε περιπέτειες που σε κάνουν να υπόσχεσαι ότι δεν θα ξαναβάλεις στάλα αλκοόλ στο στόμα σου. Η ταινία κέρδισε βραβείο Golden Globe ως η καλύτερη κωμωδία, ενώ βρίσκεται στη 10η θέση, στη δεκάδα ταινιών με τα περισσότερα κέρδη, της οποίας την πρωτιά κατέχει το «Avatar». Η ταινία χάρισε το Mtv Movie Award στον Γαλιφιανάκη για την καλύτερη κωμική ερμηνεία, ενώ την ίδια χρονιά, το 2010, ο ίδιος κέρδισε και το Hollywood Comedy Award.
Οι τέσσερις φίλοι, πάντως, δεν «έβαλαν μυαλό» και το hangover τους συνεχίστηκε με το «Hangover Part II», το οποίο προβλήθηκε στις αίθουσες της χώρας μας με μεγάλη επιτυχία.
Ο ίδιος ο Γαλιφιανάκης δήλωσε ότι απαγόρεψε στη μητέρα του να δει το… δεύτερο μεθύσι του, καθώς πιστεύει ότι είναι αρκετά «άσεμνο» για τα γούστα της, μιας και είχε δυσανασχετήσει στο πρώτο.
Όλα φαίνεται να πηγαίνουν κατ’ ευχήν για τον διάσημο κωμικό , ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει ζωή και πέρα από το να παίζεις σε μια χολιγουντιανή ταινία, γι’ αυτό μοιάζει να μην αγχώνεται τόσο για τη λάμψη και τη δόξα, όσο για την ποιότητα ζωής.
Το καλύτερο κλείσιμο για αυτό το αφιέρωμα θεωρώ πως είναι τα παρακάτω video. Ας θυμηθούμε μερικές από τις γνωστές σκηνές του σε ταινίες που προκαλούν γέλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.