Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΠΕΤΡΟΝΙΚΟΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (1905- 1987)

Εκπαιδευτικός και συγγραφέας ο Κώστας Πετρονικολός γεννήθηκε στην Πεντάλοφο Μεσολογγίου το 1905. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, φτάνοντας στο βαθμό του Γυμνασιάρχη.


Εκτός από τις πλήθος συνεργασίες του σε διάφορα περιοδικά έχει εκδώσει αρκετά ιστορικά και φιλολογικά μελετήματα: Προσκυνητής στο Μεσολόγγι (Ιστορική Σύνθεση) (1
968), Τροιζήνα (Μύθος και Ιστορία) (1972), Ποδολοβίτσα- Πεντάλοφος (Αναμνήσεις απ’ τη γενέθλια γη) (1972), Το Μεσολόγγι και η προσφορά του στον αγώνα του ’21 (1973), Οι πέντε κορυφαίοι της Μεσολογγίτικης Σχολής (Σπυρίδων Τρικούπης- Κωστής Παλαμάς-Μίλτος Μαλακάσης- Γεώργιος Δροσίνης- Αντώνης Τραυλαντώνης) (1974), Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονυσίου Σολωμού, (1975), Το Εικοσιένα (1976) και ένα Συντακτικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης (1962).
Εξέδωσε επίσης τα ακόλουθα θεατρικά έργα: Ιλιάδα (όλη η Ιλιάδα δραματοποιημένη, με συνεργασία Αντ. Λεονάρδου) (1946), Τρία δράματα (τρία μονόπρακτα: «Σαμουήλ», «Πατρίδα», «Παιδιά της Ελλάδος», με συνεργασία Αντ. Λεονάρδου) (1946), Νύχτα Χαλασμού (δίπρακτο με συνεργασία Αλ. Μεταξά) (1950), Ματρόζος (δίπρακτο) (1951), Εδώ το λένε Μεσολόγγι (μονόπρακτα: «Μεσολογγίτισσα», «Ο Αναστημένος», «Ο Καλόγερος της Κλεισούρας») (1959), Ο Γυφτοδάσκαλος (1965). Τόσο στα θεατρικά, όσο και στα ιστορικά του έργα ο συγγραφέας έδειξε ιδιαίτερη επιμέλεια και ευθύνη.
Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Ι. Π. Μεσολογγίου.
ΣHMEIΩΣH: Το κείμενο αυτό είναι παρμένο από το βιβλίο «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΛΙΝΜΟΘΑΛΑΣΣΑΣ» που εκδόθηκε από την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου το 2002.

Ο Κ. Πετρονικολός, επίσης είναι ο ιδρυτής της Αδελφότητας Πενταλόφου Αθηνών.

 
(πρώτος αριστερά καθήμενος,σε συνέλευση της Αδελφότητας Πενταλόφου  δεκ.'80)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.