Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Παραβατικότητα Ανηλίκων

Στην ημερήσια διάταξη οι συλλήψεις ανηλίκων στην Αιτωλοακαρνανία… κατά κανόνα των ίδιων παιδιών. Στο Αιτωλικό συνελήφθη προ ημερών για έβδομη συνεχή φορά ο ίδιος δράστης. Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το νομό
Ανέκαθεν η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων (με ποινικές προεκτάσεις) απασχολούσε τις αρχές και την κοινωνία, η έξαρση όμως που παρατηρείται στην Αιτωλοακαρνανία την τελευταία διετία κυρίως, είναι στοιχείο που πρέπει σοβαρά να μας απασχολήσει. Το χειρότερο που ως κοινωνία μπορούμε να κάνουμε είναι να αδιαφορήσουμε για το σε έξαρση φαινόμενο. Και το χειρότερο που οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να κάνουν είναι να προσπεράσουν τις καθημερινές σχεδόν ενημερώσεις απ’ τις Αστυνομικές Διευθύνσεις για τις συλλήψεις ανηλίκων. Δυστυχώς, έως σήμερα… αυτό κάνουμε όλοι.
Τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και από τις έρευνες των επιστημόνων, δείχνουν ότι στην Ελλάδα και στην Αιτ/νία ειδικότερα υπάρχει νεανική παραβατικότητα, χωρίς όμως αυτή ν’ αγγίζει ανησυχητικά όρια, όπως στο δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μορφές της είναι ήπιες και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πιο συχνές παραβάσεις που αφορούν ανηλίκους σημειώνονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ναρκωτικά, κλοπές, επαιτεία κ.α. Οι παραβάτες έφηβοι είναι στην πλειονότητά τους Ελληνόπουλα αγόρια, προέρχονται από πολυπροβληματικές οικογένειες και είναι χρήστες ουσιών. Στο δικό μας νομό και ειδικά σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι – Αιτωλικό, θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό αν δεν αναδεικνύαμε την παράμετρο που αναφέρεται στην πληθυσμιακή ομάδα των ROMA, όταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οι συλληφθέντες ανήλικοι είναι τσιγκανόπεδες. Σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία περασμένων ετών, οι συλλήψεις ανηλίκων στην περιοχή έχουν υπερδιπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ζητήσαμε και λάβαμε απ’ την Α.Δ. Ακαρνανίας, το 2011 κατεγράφησαν συνολικά 197 υποθέσεις στις οποίες πρωταγωνιστές ήταν ανήλικα παιδιά. Οι 41 από αυτές ήταν για κλοπές, οι 2 για ληστείες, 2 ακόμη για υποθέσεις ναρκωτικών, 6 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 1 περί όπλων και εκρηκτικών, 14 για στέρηση ασφαλιστικών συμβολαίων (σε οχήματα – μηχανάκια) και 107 για παραβάσεις των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στις 197 αυτές υποθέσεις συνελήφθησαν 198 δράστες, εκ των οποίων οι 187 ημεδαποί (περιλαμβανομένων ασφαλώς των ROMA) και οι 11 αλλοδαποί. Οι 175 ήταν αγόρια και οι 23 κορίτσια, ηλικίας από 8 έως 13 ετών οι 3 απ’ τους 198 και 14 έως 18 ετών οι 195 συλληφθέντες.
Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι το 2011 υπήρξε και μια υπόθεση σωματικής βλάβης ανηλίκων, με ένα κοριτσάκι που μήνυσε τους γονείς του για ξυλοδαρμό! Επισημαίνουμε ότι τα παραπάνω επίσημα στοιχεία αναφέρονται σε συλλήψεις, …υπάρχουν όμως πολλές υποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων ποινικών διαστάσεων, χωρίς συλλήψεις. Και εστιάζουμε μόνο στις ποινικού χαρακτήρα υποθέσεις, αφήνοντας κατά μέρος παραβατικής συμπεριφοράς (στο σχολείο, σε αθλητικούς χώρους, σε γειτονικές, σε χώρους διασκέδασης κ.τ.λ.) που εμπίπτουν ίσως στον ποινικό κώδικα, αλλά… ουδείς ασχολείται μ’ αυτές.
Έχει αξία δε να τονίσουμε ότι κατά κανόνα οι συλληφθέντες ανήλικοι είναι οι ίδιοι… και οι ίδιοι. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ανηλίκους, σχηματίζεται μεν δικογραφία, γίνεται ενδεχομένως η δίκη, αλλά οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι (σε άλλα κράτη από 14 ετών και άνω οι παραβάτες αντιμετωπίζονται όπως και οι ενήλικοι), με αποτέλεσμα συχνά να συνεχίζουν τη δράση τους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των πρόσφατων συλλήψεων στο Αιτωλικό, όπου ο ένας εκ των δραστών συνελήφθη για έβδομη κατά σειρά φορά, οι δε υπόλοιποι για τρίτη και τέταρτη.
Στη συγκεκριμένη περιοχή απ’ τις αρχές του 2011 έως σήμερα έγιναν περισσότερες από 40 συλλήψεις ανηλίκων, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά 9 και 10 ετών, πολλά στην ηλικία των 13 και 14 ετών.

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.