Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Στους πρωταθλητές των «μαϊμού» επιδομάτων η Αιτωλ/νία

Στους πρωταθλητές των «μαϊμού» επιδομάτων η Αιτωλ/νία Στο «στόχαστρο» των ελέγχων βρίσκονται εννιά νομοί της χώρας
Στο «στόχαστρο» των ελέγχων βρίσκονται εννιά νομοί της χώρας, στους οποίους παρουσιάζονται ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. Ανάμεσα στους νομούς αυτούς βρίσκεται και η Αιτωλ/νία

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του «Εθνους» και της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου με βάση τα στοιχεία δρούσαν συγκεκριμένα κυκλώματα που λεηλατούσαν το ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους «μαϊμού» και με τι οικονομικά ανταλλάγματα.
Ωστόσο μία ακόμα πτυχή που ερευνάται σε συγκεκριμένες περιοχές είναι το κατά πόσο υπήρξε έξαρση ανάλογων φαινομένων σε προεκλογικές χρονιές.
Ενδεικτικό της έκτασης του φαινομένου είναι πως με βάση τις εκτιμήσεις, 80.000 με 85.000 άτομα εισέπρατταν όλα αυτά τα χρόνια συντάξεις και επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας  υπήρξαν «ύποπτα» κρούσματα αναπηρικών συντάξεων, τα οποία και ερευνώνται

Στο «στόχαστρο» των ελέγχων βρίσκονται εννιά νομοί της χώρας

Έλεγχος παντού

Εκτός από τις περιπτώσεις χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλες ομάδες ασφαλισμένων.
Τον τελευταίο χρόνο μεταξύ άλλων ελέγχονται οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (για το αν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια) αλλά και όσοι παίρνουν δύο συντάξεις (για το κατά πόσο έχουν ξεπεράσει το πλαφόν).
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
«Κόβεται» το 30% των ...αναπήρων
•    Το 30% όσων περνούν από τις επιτροπές αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είτε κόβεται είτε παίρνει χαμηλότερο ποσοστό. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την έκταση που είχε πάρει το φαινόμενο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους.
•    Συνολικά οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων είναι 315.000, ενώ άλλα 230.000 άτομα παίρνουν προνοιακά επιδόματα (που μπορεί να κυμαίνονται από 280 έως 600 ευρώ).
•    Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να μειωθεί κατά 80.000 με 85.000 άτομα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια ώστε από τον Σεπτέμβριο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
 Πηγή: agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.