Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ανοίγει και πάλι το θέμα εκτροπής του Αχελώου

Η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου είναι ειλημμένη απόφαση. Αυτό προκύπτει από απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών για την εκπόνηση μελέτης που περιγράφεται ως αναπόσπαστο στοιχείο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων

Ολα αυτά, πριν εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή και πριν εγκριθεί το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης της απορροής του Αχελώου, γεγονός που υποδεικνύει ότι η εκπόνησή του ήταν προσχηματική.

Η απόφαση εκδόθηκε τις 22 Μαρτίου και φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών κ. Σταύρου Καλογιάννη. Αφορά τη διάθεση 307.500 ευρώ για την εκπόνηση «οικολογικής μελέτης βάσης» για την περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής του Αχελώου. Τι αφορά η «μελέτη βάσης»; «Την καταγραφή πρόσφατων στοιχείων φυσικού περιβάλλοντος με μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ορνιθοπανίδας, κατηγοριών βλάστησης, ειδών χλωρίδας, είδη θηλαστικών, ιχθυoπανίδας, ερπετών και αμφιβίων».

Η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η εκπόνηση της μελέτης δεν οφείλεται... στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του υπουργείου Ανάπτυξης: «Η Οικολογική Μελέτη Βάσης θα αξιοποιηθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο των μελετών που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων εκτροπής του Αχελώου», αναφέρει. Οπως λοιπόν προκύπτει, το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών έχει αποφασίσει μονομερώς να προχωρήσει στη συνέχιση των έργων της εκτροπής, παρότι δεν έχει εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (εκδικάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου) επί της συνταγματικότητας του νόμου του 2006 που επανεκκίνησε το έργο. Ενώ δεν έχουν εγκριθεί τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων στα διαμερίσματα Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, τα οποία πρόσφατα ολοκλήρωσαν τη δημόσια διαβούλευση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι, αντίθετα με τα όσα ορίζει η Οδηγία 2000/60, η εκπόνηση των εν λόγω σχέδιων διαχείρισης λειτουργεί μόνο προσχηματικά. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 24 Μαρτίου, το υπουργείο πρόσφατα αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να επεκτείνει, μετά από αίτημα του εργολάβου, τα έργα «διάσωσης» της σήραγγας εκτροπής (για τα οποία θα διατεθούν τουλάχιστον 9,4 εκατ. ευρώ).]

Του Γιωργου Λιαλιου
http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.