Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ένας αιώνας 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (φωτο)


2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Συνταγματάρχης Καραχρήστος.  Η Πολεµική του Σημαία έχει παρασημοφορηθεί τρεις φορές.
Η παρουσία του τόσο στο Β’παγκόσμιο πόλεμο, όσο και στη μικρασιατική εκστρατεία υπήρξε πολύτιμη.
Συγκροτήθηκε την 23η Δεκεμβρίου 1913 στο Μεσολόγγι. Φέτος, το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων που εδρεύει στο Μεσολόγγι συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και θυμίζει σε όλους μας πως η ανδρεία και η ατόφια αγάπη για την πατρίδα εξακολουθούν και θα πρέπει για πάντα να συνεχίσουν, να τιμούνται ως τα ύψιστα ιδανικά.
Και ήταν αυτό ακριβώς το συναίσθημα που απόψε υπήρξε διάχυτο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στη συνεδριακή αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (κτίριο Τράπεζας της Ελλάδας) , στο πλαίσιο της επαιτειακής εκδήλωσης του Συνάγματος.

koi-100-xronia-syntagma-eyzonon7
Η υπολοχαγός Π.Κοσμά παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό του Συντάγματος και αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά σημεία της μακράς διαδρομής του.
Στη συνέχεια, ο διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων  Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Νικολόπουλος μίλησε για τις μάχες που έχουν δοθεί από το Σύνταγμα. « Σε μια ιστορική επέτειο σαν τη σημερινή, παίρνουμε την αφορμή να εμβαθύνουμε περισσότερο στις πράξεις που δημιούργησαν την ιστορία μας. Οι μάχες δίνονται και κλονίζονται ή χάνονται από αγωνιστές και πολεμιστές», ειπε ο ίδιος μεταξύ άλλων στη σύντομη εισήγησή του.
Αναφορές έγιναν φυσικά και στην περίφηµη µάχη του Καρά-Κουγιού (Αύγουστος 1921) όπου έπεσε ο ∆ιοικητής,ε πικεφαλής των ανδρών Συνταγµατάρχης Καραχρήστος Βλάσιος, από τους Χαλκιόπουλους Βάλτου Αιτ/νίας του οποίου το όνοµα τιµής ένεκεν φέρει το Σύνταγµα.
koi-100-xronia-syntagma-eyzonon4
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς,  ο οποίος και μίλησε στη σύντομη εισήγησή του για «100 χρόνια θυσίας κατά τα οποία οι πατέρες μας έδωσαν αίμα για την πατρίδα», ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, ο σντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλης Αντωνόπουλος, που σχολίασε πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Έλληνες αποστρέφονται τους πολιτικούς, αλλά όχι τους ένστολους», αρκετοί εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Γρίνος, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
koi-100-xronia-syntagma-eyzonon6
Αναφορά σε μάχες στις οποίες συμμετείχε το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης αποστράτων Νομού Αιτωλοακανρανίας κ. Τσακίρης.
Ακολούθησε προβολή  ταινίας για την ιστορία του 2/39 Συν τάγματος ενώ στην αίθουσα λειτουργούσε και έκθεση φωτογραφίας με στιγμές από τα 100 χρόνια δράσης του.
koi-100-xronia-syntagma-eyzonon2
koi-100-xronia-syntagma-eyzonon3
koi-100-xronia-syntagma-eyzonon5
 πηγή:agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.