Υπάρχουν εκατομμύρια χρόνια τώρα και σίγουρα οι πρόγονοί τους είχαν παρακολουθήσει τον μορφολογικό σχηματισμό της λεκάνης των ηφαιστείων. «Τα ηφαιστειακά πετρώματα φιλοξενούν μεγάλη βιοπικοιλότητα και στις περιοχές αυτές οι καρχαρίες
βρίσκουν τροφή και αναπαράγονται», λέει η δρ Παρασκευή Νομικού. Στον πυθμένα των Δωδεκανήσων, που φθάνει το ανατολικότερο άκρο του ηφαιστειακού τόξου, αρχίζοντας την ελλειπτική διαδρομή του από τα Μέθανα, οι γεωλογικές διεργασίες είναι έντονες. Η ωκεανογραφική αποστολή πριν από μερικούς μήνες, υπό την καθοδήγηση της κ. Νομικού, οδήγησε στην ανακάλυψη καινούργιων ηφαιστειακών σχηματισμών αλλά και στη μελέτη άλλων που δεν είχαν ερευνηθεί μέχρι σήμερα. Αυτό συνέβη με την εξερεύνηση της υποθαλάσσιας καλντέρας που ονομάστηκε «Αβυσσος» λόγω του βάθους της, στα 670 μέτρα βορειοανατολικά της Στρογγύλης, αλλά και με τα τοιχώματα της μερικώς βυθισμένης καλντέρας του Γυαλιού. Η νησίδα αυτή αποτελεί έναν ηφαιστειακό κώνο που ξεκινά από βάθος 650 μέτρων στον πυθμένα της θάλασσας και προβάλλει 120 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια.
http://www.katoci.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.