Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Έρχονται προγράμματα για 110.000 ανέργους

3ff0c2c050b205e0ec281483aa0c180a_LΣειρά δράσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία 110.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας μέσα στους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου επιδιώκει την ενεργοποίηση των διαδικασιών προκειμένου η Ελλάδα να είναι έτοιμη για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στη στήριξη της απασχόλησης επιπλέον 150.000 ανέργων.

Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr η αναπληρώτρια υπουργός, μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για την ίδια αλλά κυρίως για τη χώρα είναι η εξοικονόμηση επιπλέον ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου, όπως ρητά αναφέρεται στο 3ο Μνημόνιο, να στηριχθεί η απασχόληση επιπλέον 150.000 ανέργων, μειονεκτούντων ομάδων και ήδη εργαζόμενων.
Πρόκειται για μια πρόβλεψη που η κ. Αντωνοπούλου πρότεινε στους εκπροσώπους των θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στην προσπάθεια ύπαρξης κάποιων αντισταθμιστικών του Μνημονίου αναπτυξιακών μέτρων που θα “κουμπώσουν” τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης αναθεώρησης του νέου ΕΣΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Ελλάδα, να διοχετευθούν στο σύνολό τους στις δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης, καθώς οι ανάγκες είναι διαπιστωμένες και μεγάλες, και υπάρχει μεγάλη ικανότητα απορρόφησης.
Ο προγραμματισμός προβλέπει τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων 8μηνης διάρκειας, απασχόλησης ανέργων που θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σε “μικρά έργα”, περιβαλλοντικά, εγγειοβελτιωτικά ή άλλα, που θα προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο. Θα υλοποιούνται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από τις δράσεις κοινωνικής οικονομίας.
Αναλυτικά, έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη των εξής προγραμμάτων:
- Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 17.968 ανέργους για τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, με μοριοδότηση της ηλικιακής ομάδας 42 ετών και άνω.
- Συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για 15.000 ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το πρόγραμμα έχει επανασχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς.
- Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση για τις ηλικίες 29-64 ετών. Είχε ανακληθεί ως οικονομικά ασύμφορο και μικρής ωφέλειας για τους ανέργους. Το νέο πρόγραμμα αφορά πλέον όχι 16.000 ανέργους αλλά 26.000 και προβλέπεται εγγυημένη απασχόληση 6 μηνών με βασικό μισθό.
- Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους άνω των 50 ετών.
- Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 8.000 ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση, προγράμματα προώθησης στην αυτοαπασχόληση και προγράμματα προώθησης στην επιχειρηματικότητα.
- Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).
- Αντίστοιχο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών.
- Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
- Αντίστοιχο πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 ανέργων νέων 25-29 ετών.
- Προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών καθώς και για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών.
- Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
- Πρόγραμμα επιδότησης μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ (1.575 ωφελούμενοι).
- Πρόγραμμα μαθητείας 4.000 νέων 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΝΕΕΤ).
Παράλληλα, δια μέσου του ΟΑΕΔ, είχαν δρομολογηθεί και εκτελούνται προγράμματα που αφορούν 25.600 ανέργους.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.