Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Αγαθή Δημητρούκα :Πουλάμε τη ζωή χρεώνουμε τον θάνατο

Αγαθή Δημητρούκα
Πουλάμε τη ζωή χρεώνουμε τον θάνατο



Η Αγαθή Δημητρούκα γεννήθηκε το 1958 στο χωριό μας. Στιχουργός, συγγραφέας, μεταφράστρια και τραγουδοποιός. Το 1974, φεύγοντας από το Πεντάλοφο, σύνδεσε την ζωή της με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο και το 1976 άρχισε να γράφει στίχους για τον Μάνο Χατζιδάκη. Ως στιχουργός συνεργάστηκε αργότερα και με νεότερους συνθέτες, ενώ παράλληλα άρχισε να μεταφράζει από τα ισπανικά κείμενα για λογοτεχνικά περιοδικά και στίχους τραγουδιών για δίσκους.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, στο Μουσείο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη, στο Αιτωλικό, έγινε η παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου- μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας «Πουλάμε τη ζωή χρεώνουμε τον θάνατο». Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης και αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Λουκία Πιστιόλα. Ακολούθησε ορχηστικό και χορωδιακό σύνολο με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Χρήστου Βλαχογιάννη όπου απόδωσε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα.
Το βιβλίο – μυθιστορηματική αυτοβιογραφία (όπως αναφέρει η ίδια) ,δεν γράφτηκε με ναρκισσιστική διάθεση και ανάγκη αυτοπροβολής. Μπορούμε να το «διαχωρίσουμε» σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, γίνεται μια ψυχαναλυτική προσέγγιση της δύσκολης ζωής της στο Πεντάλοφο. Ένα προσωπικό και τραγικό περιστατικό που την σημάδεψε, και χωρίς να γίνεται η αναφορά της μελό, τραγική και μνησίκακη, το εντάσσει μέσα στην δραματουργική της αφήγηση σε απόλυτη συνάφεια με τα δύσκολα χρόνια στον τόπο μας, τις εικόνες του καλοκαιριού, την σχέση της με τον κατάκοιτο αγαπημένο της πατέρα, και την μητέρα της μιας γυναίκας του χωριού με έντονη προσωπικότητα. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου, ξεκινάει από το σημείο όπου η έφηβη συγγραφέας τηλεφωνάει ένα πρωί στο Γκάτσο στην Αθήνα. Από ‘κει και πέρα γινόμαστε μάρτυρες της μυθικής και ολότελα γήινης παρέας στου Φλόκα, σαν να καθόμαστε στο διπλανό τραπέζι και ακούμε τις φοβερές ατάκες που ανταλλάσουν ο Γκάτσος, ο Χατζιδάκης, ο Ξαρχάκος, ο Ελύτης, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Νανά Μούσχουρη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Ευγένιος Αρανίτης, η Μαρία Μπονέλου, ο Σωτήρης και η Αλεξία Μουστάκα. Σημαντικότατη ανακάλυψη του αναγνώστη, πολλά στοιχεία της προσωπικότητας και ανθρώπινες στιγμές του «ακριβοθώρητου» ποιητή μας Νίκου Γκάτσου.

Ως κατακλείδα για το βιβλίο της συγχωριανής μας Αγαθής Δημητρούκα, θα αναφέρουμε κάτι που η ίδια ανέφερε σε μια συνέντευξη: Γράφτηκε με μία ανάσα. Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι επίσης διαβάζεται με μια ανάσα!
Αγαθή Δημητρούκα, ευχαριστούμε για την προσφορά σου στον Ελληνικό πολιτισμό και που κάνεις περήφανους εμάς τους συγχωριανούς σου.
Έργα της ιδίας:
-Το μαρούλι της καλοσύνης ,Αθήνα ,Πατάκη 2004
-Ένα πιάνο με ουρά πιθήκου, Αθήνα, Πατάκη 2003
-Ο τζίτζικας ο Τζιτζι τζικ, Αθήνα ,Πατάκη 2001
-Πουλάμε τη ζωή χρεώνουμε τον θάνατο, Αθήνα ,Πατάκη 2010

Επιμέλεια: Ιωάννης Ελ. Τζακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.