Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Βρήκαν απολιθωμένο μαμούθ που μπορεί να κλωνοποιηθεί

Η ανακάλυψη ενός μηριαίου ιστού, μέσα στο οποίο έχει διατηρηθεί το μεδούλι, αναπτερώνει τις ελπίδες Ιαπώνων και Ρώσων γενετιστών να επαναφέρουν στη ζωή τα… τριχωτά μαμούθ, περίπου 10.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους.
Στην περιοχή της Σιβηρίας έχουν βρεθεί δεκάδες μαμούθ διατηρημένα σε πάγο, κανένα όμως δεν ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να αξιοποιηθεί στο ιαπωνο-ρωσικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Η τύχη των ερευνητών φαίνεται ότι άλλαξε τον Αύγουστο, όταν βρέθηκε στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας ένας μηρός που περιείχε μυελό των οστών σε καλή κατάσταση.
Τα κύτταρα του κατεψυγμένου ζώου σίγουρα περιέχουν γενετικό υλικό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί ακόμα να γνωρίζει αν το DNA παραμένει άθικτο ή έχει κατακερματιστεί.
Εφόσον καταφέρουν να βρουν ένα κύτταρο με άθικτο τον πυρήνα, όπου βρίσκεται το γενετικό υλικό οι ερευνητές θα μεταφέρουν τον πυρήνα αυτό μέσα σε ένα απύρηνο ωάριο ελέφαντα.
Δεδομένου ότι το μαμούθ και ο ελέφαντας είναι συγγενικά είδη, το ωάριο αυτό μπορεί τελικά να μεταφερθεί στη μήτρα ενός θηλυκού ελέφαντα που έχει υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία, όπως συμβαίνει και με την εξωσωματική γονιμοποίηση στον άνθρωπο.
Μέχρι σήμερα, οι γενετιστές έχουν καταφέρει να κλωνοποιήσουν απειλούμενα είδη για τα οποία είχαν φρέσκα δείγματα, ωστόσο οι προηγούμενες απόπειρες για την κλωνοποίηση του μαμούθ και του εξαφανισμένου τίγρη της Τασμανίας είχαν αποτύχει.
Δείγματα σε ακόμα καλύτερη κατάσταση δεν αποκλείεται να βρεθούν στο μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή λιώνει το μονίμως παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας.


Πηγή: blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.