Εκείνο που θα θελα να τονίσω είναι πως όλες οι μπύρες δεν είναι ίδιες. Ακόμη και την ίδια μάρκα μπύρας ο καθένας από μας μπορεί να τη γευτεί πολύ διαφορετικά ανάλογα με το αν σερβίρεται από ένα μπουκάλι ή χύνεται με σταθερή ροή σε ένα ποτήρι από μια κάνουλα, η οποία ονομάζεται draft (vom fass).
Εκτός από τις ποικίλες περιεκτικότητες σε αλκοόλη, από τα πολλά εμπορικά σήματα, από τόσες διαφορετικές γεύσεις, πάνω από όλα και σημαντικότερος για μένα, είναι ο τρόπος με τον οποίο σερβίρονται οι μπύρες. Με αυτή την έννοια, υπάρχουν δύο είδη μπύρας και συγκεκριμένα: οι βαρελίσιες μπύρες και τα μπουκάλια μπύρας !Κάθε «είδος – μέθοδος» διακίνησης ή σερβιρίσματος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση και την μακροζωία της μπύρας.
Ευπάθεια στο φως
Η Μπύρα που διακινείται και σερβίρεται από μπουκάλια μπορεί να υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία που εισέρχεται μέσα σ’ αυτά. Βέβαια το χρώμα του μπουκαλιού που συνήθως είναι σκούρο καφέ (ζυθοποιεία που σέβονται το προϊόν τους) παρέχει ένα αρκετά καλό ποσοστό προστασίας. Τα υπόλοιπα χρώματα μπουκαλιών είναι καθαρά θέμα marketing. Παρόλα αυτά η διακίνηση και η αποθήκευση από τα καταστήματα και τους εισαγωγείς σε εξωτερικούς χώρους και η έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η κατανάλωση είναι μεγάλη, ευθύνεται τις περισσότερες φορές, για αλλοιώσεις στο προϊόν (ονομάζεται skunked beer or light-struck). Το βαρέλι αντίθετα, προστατεύει το προϊόν 100% και έτσι δεν θα πιούμε ποτέ μια skunked draft μπύρα.
Βρώμικες σωληνώσεις Draft Πολλές φορές, είτε από άγνοια είτε για λόγους οικονομίας, οι ιδιοκτήτες μπυραριών δεν συντηρούν καθόλου τις σωληνώσεις στα συστήματα draft. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτηρίδια και μούχλα από την μπύρα που παραμένει βδομάδες, ακόμη και μήνες, μέσα στις σωληνώσεις. Έτσι σερβίρεται στο ποτήρι μας μπύρα που έχει πολύ δυσάρεστη οσμή και γεύση. Το προϊόν λοιπόν δυσφημείται «εν αγνοία» του ίδιου του ζυθοποιού.
Γεύσεις και Αρώματα
Όποιον δείτε να πίνει μπύρα από το μπουκάλι να είστε σίγουροι ότι δεν ξέρει από μπύρα (ή είναι ηθοποιός σε αμερικάνικη σαπουνόπερα). Πίνοντας μια μπύρα από το μπουκάλι όλα τα αρώματα και οι γεύσεις πάνε κατευθείαν στο στομάχι. Η Βαρελίσια μπύρα σερβίρεται πάντα σε ποτήρι (εκτός αν έχετε δεί κάποιον με βαρέλι στο χέρι), που επιτρέπει στη μπύρα να αναμιγνύεται με το οξυγόνο και να απελευθερώνει μερικά από τα καταπληκτικά αρώματα της. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πολύ διαφορετική εμπειρία στη γεύση - δοκιμάστε χύνοντας εμφιαλωμένη μπύρα σε ένα ποτήρι από ψηλά και αφήστε τη να αναπνεύσει για μια στιγμή. Το αποτέλεσμα στο άρωμα και στη γεύση είναι θεαματικό.
Ανθράκωση
Σημαντικό στην διάταξη του μηχανισμού για σερβίρισμα βαρελίσιας μπύρας είναι η μπουκάλα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) η οποία προσθέτει τις γνωστές σε όλους μας φυσαλίδες. Κάθε μπύρα έχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε CO2, σύμφωνα με τη συνταγή της ζυθοποιίας.
Οι Βαρελίσιες μπύρες βρίσκονται στο έλεος του συστήματος Draft στο σχέδιο σωληνώσεων ενός μπαρ. Οι Ζυθοποιίες πρέπει πάντα να προτείνουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο ανθράκωσης, αλλά εναπόκειται στους ιδιοκτήτες του μπαρ αν θα ακολουθηθεί η συνταγή του ζυθοποιού ή όχι. Ακόμη και μικρές διαφορές στην ανθράκωση μπορούν να αλλάξουν δραστικά τη γεύση μιας μπύρας.
Διακίνηση
Εδώ το μπουκάλι κερδίζει το στοίχημα σε όλα τα επίπεδα. Από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση η αγαπημένη μας μπύρα, διανύει πραγματικά, αμέτρητα χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως ο τελικός καταναλωτής μπορεί να μεταφέρει την μπύρα του παντού. Η βαρελίσια μπύρα μόλις ανοίξουμε το βαρέλι πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα ( μέσα σε λίγες μέρες ), ενώ ένα σωστά αποθηκευμένο μπουκάλι (σε δροσερό και σκοτεινό μέρος) μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
Προσωπικά όταν έχω την επιλογή μπουκάλι ή βαρέλι, επιλέγω βαρελίσια μπύρα. Όχι τόσο για τη γεύση και τα αρώματα ή για τους επιφανειακούς λόγους που αναφέρονται παραπάνω. Οι λόγοι μου είναι καθαρά συναισθηματικοί ή και ρομαντικοί θα έλεγα. Μου αρέσει η τέχνη του Draft Master. Μου αρέσει η αναμονή “της αναμονής” για την μπύρα μου. Η εικόνα του «τύπου» πίσω από το μπαρ που σερβίρει με υπομονή τη μπύρα μου με εξιτάρει. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα. Μου αρέσει το να κρατάω ένα pint σε μια πραγματική παμπ.Βαρελίσια μπύρα για μένα είναι ο τρόπος να υπηρετείς την μπύρα. Στο κάτω - κάτω δεν υπήρχαν και πολλά μπουκάλια στις παμπ του 16ου αιώνα στην Ευρώπη…
πηγή:all4beer
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.