Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το όνομα Πεντάλοφος,Οι πρώτοι κάτοικοι,Ετσι για την ιστορία!!!!!!!!!!!!



Ωραία η εξέλιξη και ο μοντερνισμός δε λέω,αλλά ας μην ξεχνάμε και την ιστορία μας τα ήθη και τα έθιμά μας,για σκέψου ένα δέντρο,χωρίς ρίζες,όσο μεγάλο και αν είναι!!!!
Το χωριουδάκι μας λοιπόν είναι σχετικά νέο,την εποχή της τουρκοκρατίας έφερε το όνομα Μπουντολοβίτσα και ήταν πέρασμα στρατευμάτων των Τούρκων για το Μεσολόγγι,ήταν ένας μικρός συνοικισμός γεωργών.Μετά την απελευθέρωση εγκαταστάθηκαν οικογένειες απ όλη σχεδόν την Ελλάδα και έτσι εξελίχθηκε σε μεγάλο χωριό.
Εδώ αξίζει να κάνω λόγο για κάποια επίθετα και την καταγωγή τους,διότι πολλοί έχουνε παρεξηγηθεί και ίσως και οι ίδιοι να μη γνωρίζεται:
Ντόπιοι:Κασσαλής,Φλέρης,Βλαχομήτρος
Ξένοι:Γατζούδης ,Κάππας,,Σαλλαγιάννης,Κατσούλας,Τσεκούρας απ την ευρητανία
Καταπόδης,Καλαμάτας,Σκουτέρης από την Λευκάδα
Οικονόμου απ τη Δρόβιανη Β.ξηρομέρου,Ζώτος απ την ¨Ηπειρο,Μωραίτης απ το Μωριά,
Καπώνης ,Λυμπέριος από Αννίνου Ξηρομέρου,Πετρονικολός απ το Βασιλόπουλο,Λιαροκάπης απο Παπαδάτου,Κατσάνος και Τσάμης απο Κατσανοχώρια,Ρώσος απο Κομποτή Ξηρομέρου,Κουτσουβέλης και Χαραλάμπους απο Ιθάκη,Κορδόσης και Τσορβαντζής απο τον Αετό,Μυτιλήνης απ το ομώνυμο Νησί του Αιγαίου κλπ.
Ο πληθυσμός του χωριού παρουσίαζε σχεδόν παντα ανοδική πορεία εκτος απο σήμερα,σας παραθέτω λοιπόν τον πληθυσμό του χωριού μας κατά καιρούς:
το 1920 οι κατοικοι   755
    1928                    933
    1940                   1013
    1951                   1147
    1961                   1551
    1971                   1433
    1981                   1100
(Από κει και έπειτα όλοι γνωρίζουμε καλά τη συνέχεια, ξεκίνα η μαζική μεταφορά του πληθυσμού στην Ουγκάντα,με συγχωρείται στην Αθήνα ήθελα να πω,Ας είναι καλά όλοι όπου κι αν βρίσκονται,μόνο η ανάγκη θα έκανε κάποιον ν αφήσει αυτόν το μικρό παράδεισο που λέγεται Πεντάλοφος).
 Το όνομα του χωριού ήταν ξενικό κι έτσι το 1928 μετονομάστηκε σε Πεντάλοφο με πρώτο κοινοτικό συμβούλιο τον καιρό εκείνο τους:Πρόεδρο Ανδρέα Μοίρα και μέλη ,Σ.Κατσάνο,Π.Λυμπέριο,Α.Μπάκα,Σωκ.Πετρονικο.
Σ αυτούς οφείλουμε το όνομα του χωριού μας,αν και χτισμένο σε 5 λόφους δεν ειναι αλλα υπήρχε αισιοδοξία τότε,ενα συναίσθημα δυσεύρετο στη σήμερον ημερα!
Ας δούμε και λίγα απο τα παλιά μαγαζιά του χωριού,Κάποιοι ας θυμηθούν κι ασ μάθουν καποιο αλλοι:
Ταβέρνες:Ν.Καζιάνη(Μαλάματα)Δημήτρη Μουσουλή,Κωστα Καλύβα(Κερατίνη),Σ τριανταφυλλόπουλου,Ιωάννη Πανταζή,Δημοσθένη Δημητρίου,Ζαφείρως Κουστουπιά(μετά Τζακώστας),Τασία Κατσούλα(Μαζαράκης σήμερα)


Παντοπωλεία:Σωτ.Δημητρίου,Ν.Γεωργακόπουλος,Σπ.Καπώνης,Βασιλική Πετρονικολού,Χρ.Σαρδελής,Ραφεία:Κ.δημητρουκα,Α.Γαντζούδη
Κρεοπωλεία:Zαγκανάς,Κουτσουβέλης,Γατζούδης.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων όμως με τα τριγύρω χωριά,ας δουμε απο που ξεκίνησε ο ζουρνάς.
Οι ζυγίες των ζουρναδων και των νταουλιων λοιπόν ξεκίνησαν απο  την πεντάλοφο γυρω στο 1930 με οργανοπαιχτες και καθημερινούς διασκεδαστές αυτων οι:Ν.Μωραίτης,Παυλος Μωραίτης,Στράτος Κυρήκος η ματάκιας,Πάνος Αλεξόπουλος η ψηλός,Νίδας χαμπέκος και αλλοι πολλοί ,κάποιοι έπαιζαν και οι αλλοι γλεντούσαν.
Αυτο ήταν ενα μικρο ταξίδι πίσω στο χρόνο,μόνο και μόνο για μια μικρή γευση καλοπαιρασης και απλότητας,ο πενταλοφιώτης είναι απλός,πρόσχαρος, καταδεκτικός και γλετζές.
Το σχονάκι μου γι αυτα ,ειναι το βιβλίο Πεντάλοφος-Ποδολοβίτσα του Κ.Πετρονικολου.
Για ερωτήσεις η ενστσασεις,απευθηνθήτε στον ίδιο,δε ξέρω αν ζει κιόλας.




Αν το αρθρο δε σας αρεσε,παρακαλώ γραψτε τα παραπονά σας στη μεγάλη πινακίδα του χωριού που λέει καλως ηρθατε στο Πεντάλοφο!!!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.