Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

«Έχει ξεκινήσει η ενεργή φάση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη»

Δεκάδες μικροσεισμοί, παραμορφώσεις στο φλοιό της Γης και μία πλειάδα σεισμολόγων και άλλων ειδικών να παρακολουθούν το φαινόμενο, επί 24ωρου βάσεως. Η γη τρέμει στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και στη Σαντορίνη, ξυπνώντας το φόβο για μια ενδεχόμενη ενεργοποίηση του ηφαιστείου του νησιού...Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης έδωσε την τελευταία του έκρηξη το 1950. Από τότε βρίσκεται σε ύπνωση. Όμως, εδώ και ένα χρόνο, φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή, η οποία προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες. Όλοι συμφωνούν ότι η ήρεμη φάση του ηφαιστείου έχει φθάσει στο τέλος της και ότι έχει ξεκινήσει μία ενεργή φάση. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το φαινόμενο δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι στην περιοχή εκδηλώνεται ένα «σμήνος σεισμών» και χαρακτηρίζει το φαινόμενο «πολύ υψηλής σημαντικότητας». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η σημαντικότητα «δεν συνεπάγεται απαραίτητα και επικινδυνότητα».
Ο Ευθύμιος Λέκκας του ΟΑΣΠ, λέει ότι και στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί έξαρση στην περιοχή, χωρίς, όμως να γίνει κάτι σημαντικό ή επικίνδυνο.
Τέλος, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου παρακολούθησης του ηφαιστείου, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και επισημαίνουν ότι και το Μάιο του 2011 υπήρξε παρόμοια έξαρση και σεισμική δραστηριότητα, η οποία σταμάτησε χωρίς κάποιο έντονο γεγονός.


πηγή:tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.