Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Πόρισμα ελεγκτών αποκάλυψε καταπατήσεις στο Μεσολόγγι

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στο δασαρχείο Μεσολογγίου για καταπατήσεις δασικών εκτάσεων
Το πόρισμα συντάχθηκε μετά τη διερεύνηση καταγγελιών για τη μη πραγματοποίηση ενεργειών ώστε να προστατευθούν δημόσιες εκτάσεις από καταπατητές. Πρόκειται για εκτάσεις που σε μεγάλο βαθμό αποψιλώθηκαν από αγρότες προκειμένου να γίνουν ελαιώνες χωρίς καμία σχετική άδεια.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι από τους εν λόγω αγρότες έλαβαν και επιδοτήσεις από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ενώ μερικοί φέρονται να λάμβαναν και κοινοτικές επιδοτήσεις για παραγωγή ελαιόλαδου.
Eπέκταση ελέγχων
Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για «επεκτάσεις» υπαρχόντων χωραφιών σε παρακείμενες δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με το ΣΕΕΔΔ, η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη που έχει συνταχθεί ύστερα από μια σειρά ελέγχων, οι οποίοι θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα σε διάφορα δασαρχεία της χώρας. Σε δύο ακόμα εκθέσεις -που έχουν επίσης συνταχθεί και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα- διαπιστώνονται παρόμοια σημαντικά προβλήματα.
Οσον αφορά το δασαρχείο Μεσολογγίου, η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει πως «για χρονικό διάστημα 30 και πλέον ετών και μέχρι τη σύνταξη της παρούσας έκθεσης δεν ασκούσε πλήρως τις αρμοδιότητές του για την προστασία των ως άνω παρανόμως εκχερσωθέντων δημοσίων δασικών εκτάσεων. Και τούτο καθώς, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις είχε προβεί σε ενέργειες περί κήρυξης των παρανόμως εκχερσωθέντων και καταπατημένων δημοσίων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, σε καμία από τις αναφερθείσες περιπτώσεις δεν προέβη σε έκδοση σχετικών προτάσεων προκειμένου, περαιτέρω, να εκδοθούν αποφάσεις του γενικού γραμματέα της πρώην περιφέρειας και νυν αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, περί απομάκρυνσης των μη δασικών φυτών και κατεδάφισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αρδευτικού δικτύου και των περιφράξεων, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η έκδοση πρωτοκόλλων επιβολής ειδικής αποζημίωσης...».
Πρόκειται για εκτάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Λεσινίου της δημοτικής ενότητας Οινιαδών του Δήμου Μεσολογγίου του νομού Αιτωλοακαρνανίας, εμβαδού 138,45 στρεμμάτων. Πριν από τις παράνομες ενέργειες των καταπατητών οι συγκεκριμένες εκτάσεις «έφεραν δασική βλάστηση αποτελούμενη από αείφυλλα - πλατύφυλλα» αναφέρει η έκθεση.
Από τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων προέκυψε ότι πολίτες που φέρονται να κατέλαβαν δασικές εκτάσεις έχουν λάβει κοινοτικές επιδοτήσεις που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί αν και σε ποιες περιπτώσεις οι επιδοτήσεις αφορούν δέντρα που βρίσκονται σε καταπατημένες εκτάσεις.
Το πόρισμα θεωρεί ότι οι κινήσεις στις οποίες προέβη η αρμόδια αρχή δεν αρκούν, ενώ απορρίπτει και την έλλειψη προσωπικού που φέρεται να επικαλείται το δασαρχείο. «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την εκπλήρωση της αποστολής της υπηρεσίας, θα πρέπει να μεριμνά για την κατάρτιση και τήρηση ημερολόγιου προγράμματος διενέργειας συστηματικών επιτόπιων ελέγχων από τους δασοφύλακες, το οποίο θα παρακολουθεί συστηματικά, σε όλη την περιοχή δικαιοδοσίας του, ώστε να έχει πλήρη εικόνα των τυχόν επεμβάσεων στα δάση και στις εν γένει δασικές εκτάσεις και να προβαίνει άμεσα στις, κατά τις κείμενες διατάξεις, ενέργειες προστασίας των εν λόγω εκτάσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων. Η έκθεση καταλήγει με προτάσεις προς το δασαρχείο για συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά την αποκατάσταση των αναδασωτέων εκτάσεων.
Στον εισαγγελέα Εφετών
Τέλος, συνιστάται στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου να αναζητήσει την ευθύνη πειθαρχικά, ενώ η έκθεση διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο προϊστάμενος του δασαρχείου Μεσολογγίου δήλωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στο ΣΕΕΔΔ. Στην έρευνα αυτή, δήλωσε, έχουν απαντηθεί επισήμως όλα τα σχετικά ερωτήματα.
«Οπως μου περιγράφετε την υπόθεση μπορώ να πω ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα δασαρχεία όλης της χώρας. Δηλαδή, αγρότες που «επεκτείνουν» τις περιουσίες τους καταπατώντας τη δημόσια περιουσία. Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο δασαρχείο μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα από όσα έκανε για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων» σχολίασε ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.
«Μάλλον πρόκειται για μια από τις πιο ήπιες περιπτώσεις που θα βρει το ΣΕΕΔΔ σε περίπτωση που συνεχίσει τους ελέγχους» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Του Κώστα Ονισενκο
Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.