Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Κυριακή 26 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών


Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Ουσιαστικά, η μέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή να μιλήσουμε γύρω από το φαινόμενο της χρήσης/κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών που συνδέονται με αυτή.
Είναι η αφορμή να μιλήσουμε ξανά και να θυμίσουμε για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόληψης, ως μέσο προστασίας των παιδιών και των εφήβων απέναντι στους κινδύνους που αναπόφευκτα θα συναντήσουν στη ζωή τους.
Η πρόληψη των εξαρτήσεων δεν περιορίζεται μόνο στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση των νέων για τις ουσίες και τους κινδύνους, που συνεπάγεται η χρήση τους – αφορά κάθε διαδικασία εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων σε δεξιότητες ζωής, που θα τους βοηθήσουν να διαχειρίζονται με υγιείς τρόπους δύσκολες καταστάσεις και να μπορούν οι ίδιοι να προστατεύουν τον εαυτό τους, μένοντας μακριά από οποιαδήποτε ψυχοτρόπο ουσία (παράνομη ή νόμιμη) ή άλλη επικίνδυνη για τον εαυτό τους συμπεριφορά.

Η πρόληψη έχει σαν στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής, χωρίς εξαρτήσεις. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειάζεται να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, μέσα από την οικογένεια και να συνεχίζεται στο σχολείο, αλλά και σε κάθε ομάδα στην οποία εντάσσεται το παιδί και ο νέος.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και όλων των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών, δεν είναι υπόθεση μόνο των γονιών ή μόνο των ειδικών.

Όλοι μπορούμε με τον τρόπο μας και από τη δική μας θέση να συμβάλλουμε σ΄αυτή, μέσα στην καθημερινότητά μας.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι εμείς αποτελούμε αγγελιοφόρους μηνυμάτων για τα παιδιά και τους νέους και να αναλάβουμε την ευθύνη που φέρουμε γι΄αυτό. Η στάση μας απέναντι στη ζωή, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες, οι αξίες που πρεσβεύουμε, η στάση μας απέναντι στη χρήση ή κατάχρηση ουσιών, μας καθιστούν τους ίδιους πολύ ισχυρά πρότυπα, είτε θετικά, είτε αρνητικά.
πηγή:http://amaliada-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.