Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Πλιάτσικο στο ΙΧΘΥ.Κ.Α.!

Θλιβερή η σημερινή εικόνα του άλλοτε δραστήριου Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου

Οι χώροι που παλιά έσφυζαν από ζωή σήμερα έχουν μετατραπεί σε κτίρια - φαντάσματα

Καταγγελίες για καταπατήσεις έχουν φθάσει στον Εισαγγελέα



Ρεπορτάζ της ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ

Τραγική είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (ΙΧΘΥ.Κ.Α.), λίγα χρόνια μετά το σταμάτημα της λειτουργίας του.
Έρμαιο στη φθορά του χρόνου, αλλά και της λεηλασίας έχει αφεθεί το άλλοτε ζωντανό κέντρο που είχε ως στόχο τη διεξαγωγή ερευνών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα της Ιχθυοκαλλιέργειας. Από το 1985 που ιδρύθηκε μέχρι την ημέρα που απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε και μπήκε στη διαδικασίας της εκκαθάρισης, είχε κάνει μια σημαντική δουλειά στον τομέα της διαχείρισης των οικοσυστημάτων, στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και μεθόδων βελτίωσης της παραγωγικότητας της λιμνοθάλασσας στην καλλιέργεια νέων ειδών και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Μετά από μια πολυετή δραστηριότητα, που έδινε ζωή στις εγκαταστάσεις, μετά από 17 χρόνια κατέληξε να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η πρόσβαση στον οποιονδήποτε είναι εύκολη υπόθεση, αφού η περίφραξη σιγά σιγά αφαιρείται από εκείνους που κλέβουν μεταλλικά αντικείμενα για να τα εμπορευτούν. Έτσι είναι ακόμα πιο εύκολο να μπει κάποιος στο χώρο και να αρπάξει ότι θέλει, πράγμα που έχει συμβεί.
Έχουν αφαιρεθεί τα κλιματιστικά, τα φωτοβολταϊκά, όλα σχεδόν τα μεταλλικά αντικείμενα και εργαλεία από το εσωτερικό και εξωτερικό των κτιρίων, έχουν αφαιρεθεί πόρτες, παράθυρα, έπιπλα, και εξοπλισμός. Τα αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από το στέγαστρο που είχε κάποτε δημιουργηθεί να τα προστατεύει, αλλά που σήμερα έχει μείνει ο σκελετός. Το σκάφος είναι εγκαταλελειμμένο σε μια γωνιά, ενώ οι δεξαμενές που κάποτε εξέτρεφαν τα ψάρια σκουριάζουν άδειες και έρημες. Το μικροβιολογικό εργαστήριο είναι προσβάσιμο σε οποιονδήποτε θελήσει να αρπάξει μηχανήματα και εξοπλισμό πολλών χιλιάδων ευρώ. Ψυγεία και καταψύκτες έχουν καταστραφεί, όπως και οι εγκαταστάσεις της κουζίνας των γραφείων και των δωματίων που αναπαύονταν οι εργαζόμενοι. Μόνο η αίθουσα συνεδριάσεων έχει μείνει όπως την άφησαν οι εργαζόμενοι δηλαδή οι καρέκλες βρίσκονται ακόμη στη σειρά, όπως και το τραπέζι των παρουσιάσεων, αν και έχουν «πνιγεί» στη σκόνη και στις αράχνες. Με τις στάχτες έχει μείνει και το τζάκι που βρίσκεται σε ένα από τα κτίρια.
Το οξύμωρο σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι η ηλεκτροδότηση δεν έχει διακοπεί, πράγμα που δημιουργεί κινδύνους από τα γυμνά καλώδια που βρίσκονται τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο, αλλά και η πληρωμή του λογαριασμού γίνεται κανονικά χωρίς να χρησιμεύει σε τίποτα. Πάντως από ότι φαίνεται κάποιοι το επισκέπτονται και σήμερα και μάλιστα η παραμονή τους είναι πολύωρη, αφού υπάρχουν ευρήματα που το επιβεβαιώνουν, όπως είναι τα αποτσίγαρα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι παλιά. Παρόλη την εγκατάλειψη όλοι αυτοί οι χώροι – φαντάσματα δείχνουν την παλιά αίγλη του ΙΧΘΥ.Κ.Α., όμως οι καταγγελίες για καταπάτηση μέρους του χώρου έχουν φθάσει μέχρι τον Εισαγγελέα, αφού πρώτα πήγαν στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού. Αυτή είναι η κατάληξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε και πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.