Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ιστορία της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών(Μ.Υ.Κ.)ΑΦΙΕΡΩΜΑ


Η ανάγκη για την δημιουργία μιας πολεμικής δύναμης από σκληροτράχηλους αμφίβιους κομάντος αναγνωρίστηκε μετά από τις αποβατικές επιχειρήσεις και θαλάσσιες δολιοφθορές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ιδέα για την ίδρυση ειδικής σχολής για την εκπαίδευση τους στην πατρίδα μας ωρίμασε μετα από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου που τερματίστηκε το 1949.
Από το 1950 το Ελληνικό κράτος άρχισε να οργανώνεται και να προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν αυτοί οι δύο μακροχρόνιοι και καταστροφικοί πόλεμοι. Στην προσπάθεια αυτή και με την ένταξη της χώρας μας στην Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), άρχισε και η οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων που μέρος αυτής ήταν και η δημιουργία της πολεμικής δύναμης των Βατραχανθρώπων.
Για τον σκοπό αυτό στάλθηκαν στις ΗΠΑ το 1954, επιλεγμένα στελέχη για να φοιτήσουν εις την Σχολή των Αμερικανών Βατραχανθρώπων - των Underwater Demolition Teams - και οι οποίοι θα αποτελούσαν τους οργανωτές και εκπαιδευτές της Σχολής Βατραχανθρώπων στην Ελλάδα. Επελέγησαν τα κτίρια στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Κανελόπουλος (Κ.Ε.ΚΑΝ.) στην περιοχή του Σκαραμαγκά για την εγκατάσταση γραφείων εκπαίδευσης, τάξη μαθημάτων, ενδυέτιση εκπαιδευτών και μαθητών, αποθήκη καταδυτικού εξοπλισμού, αποθήκη εκπαιδευτικού υλικού, προμήθεια συσκευών καταδύσεων ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος, υλικών κολύμβησης, ελαστικών λέμβων, οπλισμού, εκρηκτικών υλών καθώς επίσης κατασκευάστηκαν 17 τεχνητά εμπόδια κατά μήκος του στίβου μάχης στα πρότυπα των UDT.
Με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τον Ιούλιο του 1957 άρχισε η λειτουργία της Σχολής Βατραχανθρώπων με την εκπαίδευση του 1ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών και εκπαιδευτές τους Ν. Καρτελιά, Γ. Κανταρέλη, Κ. Τζουάνη και Αξ/κο εκπαίδευσης τον Τραγέα. Η εκπαίδευση του 1ου Σχολείου ΥΚΤ ξεκίνησε στις 31/7/1957 και ολοκληρώθηκε στις 4/12/1957. Αυτοί που άντεξαν την σκληρή εκπαίδευση του 1ου Σχολείου ΥΚΤ ήταν 5 άτομα, οι ναύτες Γ. Γαλημήτης, Γ. Δέδες, Δ. Καλφόπουλος, Α. Μούγιος και Κ. Τσακίνης.

Οι 5 αυτοί σκληροτράχηλοι Βατραχάνθρωποι αποτέλεσαν την πρώτη μικρή ομάδα των ΟΥΚ, η οποία συμμετείχε τόσο στην υποβοήθηση της λειτουργίας της Σχολής όσο και στην συμμετοχή επιχειρησιακών αναγκών.
Μετά τη σταδιακή αλλαγή των αμερικανικών UDT (Underwater Demolition Teams) και την εμφάνιση των ομάδων SEAL (Sea Air Land), η Σχολή Βατραχανθρώπων μετονομάζετε σε Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (Μ.Υ.Κ) ενώ με την πάροδο των ετών εξελίσσετε ακόμη περισσότερο και τον Απρίλιο του 2002 μετονομάζετε σε ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.