Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τον μεγαλύτερο υπολογιστή του κόσμου ετοιμάζει η ΙΒΜ

 Τον μεγαλύτερο υπολογιστή του κόσμου ετοιμάζει η ΙΒΜ
 
Αν και είναι γνωστό ότι η IBM έχει επενδύσει πάρα πολύ στην επεξεργασία των επονομαζόμενων big data, απ’ ό,τι έχει ακόμη υψηλότερους στόχους. Όπως ανακοίνωσε λοιπόν, σε συνεργασία με το ASTRON, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας, θα ξεκινήσει 5ετή συνεργασία προκειμένου να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα υπερυπολογιστή.
Σε τι θα χρησιμεύσει όμως ένας τόσο ισχυρός υπερυπολογιστής; Στην επεξεργασία των στοιχείων που θα συλλέγει το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου.
Πρόκειται για το SKA (Square Kilometre Array). Μία συστοιχία από ραδιοτηλεσκόπια, συνολικού εμβαδού ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Πραγματικά τεράστιο δηλαδή.
Στόχος λοιπόν της ΙΒΜ είναι να κατασκευάσει έναν υπολογιστή που θα μπορεί να επεξεργάζεται 1 exabyte δεδομένων καθημερινά. Επειδή όμως ως αριθμός ένα exabyte δεν λέει πολλά πράγματα, υπολογίστε ότι είναι περίπου δύο φορές η ποσότητα της πληροφορίας που διακινείται καθημερινά στο Internet.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αντίστοιχη υπολογιστική ισχύ θα μπορούσαμε να την πετύχουμε ακόμη και σήμερα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Θα αρκούσε μόνο να χρησιμοποιήσουμε μερικά εκατομμύρια από τους πιο γρήγορους υπολογιστές που διατίθενται στην αγορά αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η γαλάζια κυρία όμως, δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο.
Αντίθετα θα χρησιμοποιήσει εντελώς νέες τεχνολογίες (nanophotonics, 3D chip stacking and phase change memory) προκειμένου να στριμώξει όλη αυτή την υπολογιστική ισχύ σε ένα και μόνο υπερυπολογιστή.
Θέλετε περισσότερες τεχνολογικές ειδήσεις; Επισκεφθείτε το TechIT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.