Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΞΙΑ

Aπό το : tourismlobby
Αλλού τους περιμένουν, αλλού επιλέγουν να τοποθετούνται, οι επενδυτές από το Κατάρ. Παρά τα όσα λέγονται για το “έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον” τόσο καιρό τώρα, η πρώτη πραγματική τοποθέτηση αραβικών...
κεφαλαίων στη χώρα, οριστικοποιήθηκε προ ημερών και αφορά στο ιδιωτικό νησί... ...Οξεία ή Οξιά, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, στα ανοικτά του λιμανιού του Αστακού. Λιμάνι γνωστό ακριβώς για την... “πονεμένη” ιστορία του με τους Άραβες επενδυτές προ καιρού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από πηγές που γνωρίζουν άριστα την όλη διαδικασία, το νησί, ιδιοκτησίας της οικογένειας Σταμούλη, αγοράστηκε από εταιρεία συμφερόντων Κατάρ, η οποία φέρεται να ανήκει σε ένα από τα σημαίνοντα μέλη της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ. Η Οξιά από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας Και μάλιστα, κυριότερο “ερέθισμα” για την προσέλκυση του επενδυτή, δεν ήταν ούτε το... φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες μας, ούτε ο ενθουσιασμός του Θ. Πάγκαλου που πηγαινοφέρνει “πλήθος αράβων επενδυτών” στο Λαγονήσι δύο χρόνια τώρα χωρίς αποτέλεσμα, ούτε κάποιο άλλο επιχειρηματικό κίνητρο. Ο λόγος που ο Καταριανός επενδυτής ξεχώρισε την Οξιά από τα άλλα νησιά που εξέταζε να αγοράσει ήταν μία... χελώνα! Περνώντας μία μέρα με το σκάφος του, είδε μία χελώνα να βγαίνει σε μία από τις ακτές του νησιού, εντυπωσιάστηκε και από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησαν όλα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τίμημα της αγοράς ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ ενώ τα σχέδια αξιοποίησής του από τον νέο ιδιοκτήτη του, δεν έχουν γίνει γνωστά. Οι γνωρίζοντες τα της αγοραπωλησίας, πάντως, δεν αποκλείουν κάποια κίνηση- έκπληξη από την πλευρά του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος φέρεται να έχει ιδιαίτερες οικολογικές ευαισθησίες. Οι διαδικασίες συμφωνίας και μεταβίβασης διήρκεσαν πάνω από 9 μήνες, λόγω διαφόρων δυσκολιών και οι οριστικές υπογραφές έπεσαν μόλις πριν από λίγες μέρες. Οι πρώην ιδιοκτήτες είναι ελληνοαυτραλοί επιχειρηματίες, με σημαντική περιουσία στην Αυστραλία - με ρευστότητα αποτιμάται σε άνω των 500 εκατ. δολαρίων - και μάλιστα υπάρχει μία πληροφορία ότι είναι ιδιοκτήτες και μικρού ξενοδοχείου στην Αθήνα. Λέγεται ότι η απόφαση για πώληση του νησιού, οφείλεται κυρίως σε λόγους οικογενειακούς και όχι επιχειρηματικούς ή οικονομικούς. Το νησί έχει συνολική έκταση 5.500 στρεμμάτων. Είναι αρκετά βραχώδες και με πολλά υψώματα ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι διαθέτει καθαρό μάρμαρο πολύ καλής ποιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύμπλεγμα των Εχινάδων έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και άλλων αραβικών αλλά και ρωσικών συμφερόντων, λόγω των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών των νησιών του και της “στρατηγικής” τοποθεσίας τους σε κομβικό σημείο του Ιονίου, του Πατραϊκού και του Κορινθιακού Κόλπου. Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν στο tourism lobby, ότι παρατηρούν μία έντονη κινητικότητα για αγορά ελληνικών νησιών και μεγάλων εκτάσεων το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.