Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Τζόνιας-Καραίσκος!!!!


Γράφει ο Σταμάτης Πονηρός...
Σήμερα κάνω αναφορά σε ένα από τα παλαιότερα καφενεία του χωριού μας, που αν και  πρόκειται για δύο, στην αρχή ξεκίνησε σαν ένα ενιαίο καφενείο!!
Τα θεμέλια μπήκαν το 1955 και αρχικά οι αφοί Καραίσκου (Αποστόλης και Γιώργος) το προορίζανε για σπίτι, κάτι που άλλωστε διακρίνεται εύκολα κι από κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές γνώσεις. Χωρίς να κατοικηθεί για τρία χρόνια, το 1958 αποφασίζουν να γίνει καφενείο. Το καφενείο αυτό είναι στην "πιάτσα" του χωριού ,ακριβώς στο κέντρο του.
Πολύ δύσκολα χρόνια για όλους τότε, τα πάντα «βάφονταν» με κόκκινο ή μπλε χρώμα. Το συγκεκριμένο μαγαζί όμως κατάφερε να κρατήσει την ουδετερότητά του και να γίνει αγαπητό και από τους μεν και από τους δε! Αν και χρόνια εμφυλίου, το καφενείο έγραψε τις δικές του καθημερινές ιστορίες, όπου οι κουρασμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του χωριού ξέκλεβαν λίγο χρόνο για να…χτυπήσουν τα τσιπουράκια τους.
Τα χρόνια κυλούσαν ομαλά, το καφενείο είχε τους πελάτες του, με ενα περίφημο ελληνικό καφέ και ούζο Τρικενέ. Αξιοσημείωτο είναι πως ο ίδιος ο Τρικενές είχε αναφέρει πως στην Πεντάλοφο καταναλώνουν το περισσότερο ούζο απο οπουδήποτε αλλού και πιστέψτε με πως ο Τρικενές τότε είχε μεγάλο βεληνεκές- από Βασιλική μέχρι Αμφιλοχία.  

Το 1974, τα δύο αδέρφια αποφασίζουν να χωρίσουν το μαγαζί το οποίο παίρνει τη σημερινή του μορφή, με μια μεσοτοιχία να χωρίζει τα δυο ισομερή καφενεία. Ο διχασμός αυτός έφερε διχασμό και στους πελάτες, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν ποιο από τα αδέρφια θα προτιμήσουν. Έτσι το ένα μαγαζί κρατάει το ύφος του καφενείου-κι αυτό είναι του Γιώργου Καραίσκου κ του γιού του σήμερα, γνωστού ως Τζόνια- και το άλλο γίνεται μπυραρία- του Αποστόλη Καραίσκου.
Και τα δύο είναι πραγματικά απίστευτα γραφικά μαγαζιά και μάλιστα έχουν κρατήσει ακριβώς την ίδια αρχιτεκτονική από το ‘50,αλλα, δυστυχώς για εμάς, και τις ίδιες τουαλέτες.
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, τα καφενεία αυτά έγιναν τόπος συνάντησης όλως των νέων και γηραιότερων αντρών του χωριού. Κάποιοι έγιναν μόνιμοι πελάτες του Τζόνια, άλλοι του Καραίσκου, αλλά οι περισσότεροι κάνουν το πέρασμά τους και από τα 2 μαγαζιά, για να είναι όλοι ικανοποιημένοι.
Όποια στιγμή της ημέρας ή και της νύχτας κι αν πας, θα συναντήσεις σίγουρα κάποιες γνωστές φυσιογνωμίες… Χαρακτηριστικοί πελάτες είναι ο Πανάκιας, ο Μπλουμ αλλά και ο Παναγιώτης Αγγελής, κατά κόσμον, Στούβας. Θα τους βρείτε να μιλάνε, να τσακώνονται για πολιτικά ή άλλα θέματα, να συμφιλιώνονται και να ξαναπίνουν όλοι μαζί…
Έτσι άλλωστε είναι οι άνθρωποι στο χωριό μας… Μπορεί να φωνάζουν, να θυμώνουν, να βράζει το αίμα τους, αλλά στο τέλος μένει μόνο η καλή καρδιά…
Αν το άρθρο δε σας άρεσε,ξέρετε που είναι ο πόρος της Βαβούλας!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.