Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Το αρχαιότερο γνωστό αποκρυπτογραφημένο κείμενο στην Ευρώπη αναγράφεται σε πήλινη μυκηναϊκή πινακίδα, που ανακαλύφθηκε στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας και σώθηκε από καθαρή τύχη όταν ένας σωρός σκουπιδιών έπιασε φωτιά σε ελαιώνα, πριν από 3.500 χρόνια. Η είδηση της ανακάλυψης της πινακίδας, που χρονολογείται μεταξύ 1450 και 1350 π.Χ.,στο χωριό Ίκλαινα, 14 χλμ βορειοανατολικα΄της Πύλου, δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό «National Geographic». Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μισσούρι-ST Louis και επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, Μιχαήλ Κοσμόπουλο, «πινακίδες τέτοιου τύπου δεν ψήνονταν, μόνο στεγνώνονταν στον ήλιο και γι’ αυτό τον λόγο ήταν πολύ εύθραυστες. Προφανώς την εποχή εκείνη κάποιος πέταξε την πινακίδα σε κάποιο λάκκο και ύστερα έκαψε τα σκουπίδια του. Μετά η φωτιά τη σκλήρυνε και τη διατήρησε».
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν φέρει στο φως ενδείξεις ενός πρώιμου μυκηναϊκού ανακτόρου, τοιχογραφίες και ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα, ο πιο εντυπωσιακό όλων των ευρημάτων είναι η πινακίδα. Όπως τόνισε ο κ. Κοσμόπουλος, η πινακίδα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί πρώτον, γιατί μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι δε θεωρούσαν ότι μυκηναϊκές πινακίδες είχαν κατασκευαστεί τόσο νωρίς και δεύτερον, επειδή όσες έχουν βρεθεί, ήταν μόνο σε μερικά πολύ σημαντικά ανάκτορα, όπως οι Μυκήνες.
Στην Ίκλαινα υπήρχε ανάκτορο κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο, ωστόσο την εποχή που φτιάχτηκε η πινακίδα, ο οικισμός ήταν ένας απλός δορυφόρος της πόλης της Πύλου, έδρας του βασιλιά Νέστορα. Το τμήμα της πινακίδας που ανακαλύφθηκε, έχει περίπου 2,5 εκ. ύψος και 4 εκ. πλάτος και τα σημεία που έχουν χαραχθεί αποτελούν πρώιμο δείγμα της Γραμμικής Β, γραφής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο (17ος έως 13ος αι. π.Χ.) και αφορούσε κυρίως οικονομικά και λογιστικά θέματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πινακίδα της Ίκλαινας περιλαμβάνει από τη μια πλευρά τον σχηματισμό ρήματος, που σχετίζεται με την κατασκευή και από την άλλη ονόματα και αριθμούς, που πιθανότατα αντιστοιχούν σε κάποιον κατάλογο ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.