Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Έξι χρόνια ΄΄πτώση΄΄βλέπει το Ελαιόλαδο.


Εκτύπωση
ladakiΝα ενεργοποιήσει άμεσα την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το ελαιόλαδο, προειδοποιώντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς με άμεσο κίνδυνο να γίνει μη αναστρέψιμη ζητούν και οι οργανώσεις Copa και Cogeca απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Ο Γενικός Γραμματέας των δύο..... οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, υποστήριξε ότι το ελαιόλαδο είναι ο μόνος καλλιεργητικός τομέας όπου οι τιμές μειώνονται σταθερά από το 2005, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους παραγωγούς. «Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές σε αυτόν τον τομέα, όπως αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το κόστος των εισροών αυξάνεται απότομα. Η αγορά βρίσκεται σε σοβαρή κρίση και η ενεργοποίηση της ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι απολύτως δικαιολογημένη. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο κακή που οι ισπανοί παραγωγοί διαδηλώνουν και αυτό ενδέχεται να εξαπλωθεί στις άλλες κύριες χώρες παραγωγής, εάν δεν αναληφθεί άμεση δράση. Το αίτημα για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης συζητήθηκε επίσης στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Επιτροπή Διαχείρισης τον Μάρτιο, όπου πολλά κράτη μέλη την υποστήριξαν και κανένα μέλος δεν ήταν εναντίον της».
Οι Copa-Cogeca καλούν επίσης την Επιτροπή να εξετάσει, στο πλαίσιο της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον τομέα να ενισχύσει τη θέση του στο πλαίσιο της επισιτιστικής αλυσίδας, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέσων. Για παράδειγμα, η τιμή ενεργοποίησης της ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση πρέπει να ενημερωθεί, καθως οι τρέχουσες τιμές έχουν καθορισθεί πριν από μια δεκαετία κι πλέον δεν είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικότητας της αγοράς. Οι Copa-Cogeca, επίσης, επιθυμούν να ενισχυθεί η θέση των ευρωπαίων παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με τη συγκέντρωση της προσφοράς μέσω οργανώσεων παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί. Οι δύο οργανώσεις με ικανοποίηση διαπιστώνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ των παραγωγών τους επόμενους μήνες και την προτρέπουν να επιταχύνει τις εργασίες της στον τομέα αυτό.
πηγη:www.agroschannel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.