Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ...ΣΤΑΥΡΩΣΗ

Περικοπές κοινωνικών παροχών, φοροαπαλλαγών και αποκρατικοποιήσεις φέρνει ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την πορεία της χώρας μέχρι το 2015 –παρόλο που ακόμη δεν έχει εξειδικευτεί– επιφέρει νέα μέτρα 26 δισ. ευρώ και επιπλέον ...

μέτρα 3 δισ. για τη φετινή χρονιά.
Το πακέτο που θα πάρει τη οριστική του μορφή μετά το Πάσχα, περιλαμβάνει τις κατηγορίες που θα γίνουν οι παρεμβάσεις και προετοιμάζει τις νέες παρεμβάσεις.
Τα κυριότερα από τα µέτρα του Προγράµµατος είναι:
-Καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο. Στο ίδιο πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός του δημοσίου ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων θα μειώνεται 10% κάθε χρόνο και θα διατηρηθεί ο κανόνας του 1 προς 5 στις προσλήψεις. Στις παρεμβάσεις στο δημόσιο περιλαμβάνονται οι μειώσεις σε υπερωρίες και αμειβόμενες επιτροπές, ενώ μειώνονται οι θέσεις ευθύνης και οι κενές οργανικές θέσεις.
-Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, εφοριών, τελωνείων, αστυνοµικών τµηµάτων, πρεσβειών, προξενείων, γραφείων τύπου αλλά και µειώσεις στρατοπέδων.
-Εξορθολογίζονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αλλά και τα κοινωνικά επιδόματα, όπως είναι το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας. Θα γίνει εισαγωγή εισοδηµατικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους.
-Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων και επαναξιολόγηση των απαλλαγών σε έµµεσους και άµεσους φόρους. Θα υπάρξει εφαρµογή κοινωνικών κριτηρίων στο ύψος των απαλλαγών και εκπτώσεων αλλά και επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων. Από φοροαπαλλαγές και φόρους υπέρ τρίτων ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονοµήσει την περίοδο 2012-2015 ποσό γύρω στα 2 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ.
-Οι εισπρακτικοί µηχανισµοί στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστηµα θα γίνουν κοινοί.
Από τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει 15 δισ. ευρώ.
Οι σηµαντικότερες κινήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραµµα που ανακοινώθηκε, είναι οι εξής:
-Μείωση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στον ΟΤΕ το 2011. Το πρόγραµµα δεν αναφέρει συγκεκριµένο ποσοστό, αλλά οι πληροφορίες που δημοσιεύουν οι εφημερίδες µιλούν για πώληση 10% στην Deutsche Telekom, µειώνοντας έτσι τη συµµετοχή του ∆ηµοσίου µόλις στο 6%. Επιπλέον 4% έχει το ΙΚΑ.
-Είσοδος στρατηγικού επενδυτή το 2012 στα Ελληνικά Ταχυδροµεία και επέκταση το 2011 των αδειών κινητής τηλεφωνίας.
-Στη ΔΕΗ το δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του από το 51% σήµερα στο 34% το 2012, διατηρώντας τον δηµόσιο έλεγχο και µάνατζµεντ. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό θα μειωθεί η συμμετοχή στη ΔΕΠΑ, εντός του έτους. Σήμερα είναι 65%. Ακόμη θα πωληθεί η ΛΑΡΚΟ. Ιδιώτες επενδυτές θα κληθούν να επενδύσουν στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ωστόσο οι υποδοµές ύδρευσης θα παραµείνουν υπό δηµόσιο έλεγχο, αλλά δεν διευκρινίζεται αν θα παραχωρηθεί και το µάνατζµεντ στις εταιρίες διαχείρισης.
-Πώληση του ΟΠΑΠ το 2012, αφού πρώτα επεκταθεί το 2011 η σύµβαση παραχώρησης για την αγορά τυχερών παιχνιδιών. Ο ΟΠΑΠ αναµένεται να ενδυναµωθεί µέσω της χρονικής επέκτασης των δικαιωµάτων του και µέσω της συµµετοχής του µε άδειες στο στοίχηµα στο ∆ιαδίκτυο και στα τυχερά παιχνίδια. Επίσης σχεδιάζεται μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων το 2011, αποκρατικοποίηση του Ο∆ΙΕ το 2012, πώληση της δηµόσιας συµµετοχής στα καζίνα το 2011, ενώ θα δοθούν αδειες για τυχεράπαιχνίδια και ηλεκτρονικό στοίχηµα το 2011.
-Το δημόσιο θα πουλήσει μέρος της ΑΤΕ, διατηρώντας όμως την πλειοψηφία, ενώ θα μειώσει τη συμμετοχή του στο ΤΤ και θα πουλήσει το εμπορικό τμήμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
-Το πρόγραμμα προβλέπει επέκταση σύµβασης παραχώρησης του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών το 2011, ιδιωτικοποίηση και των 29 περιφερειακών αεροδροµίων, µε την εφαρµογή του µοντέλου των Σπάτων, δηλαδή, πολυµετοχικών εταιρειών µε συµµετοχή του ∆ηµοσίου.
-Η λειτουργία της Εγνατίας Οδού και των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόµων παραχωρείται σε ιδιωτικά επενδυτικά σχήµατα ώς το τέλος του 2011. Επίσης εντός του έτους θα γίνει αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΟΣΕ.
-Το δημόσιο θα αξιοποιήσει τα ακίνητα του ενώ νοµοθετούνται όροι αξιοποίησης της παραθεριστικής και τουριστικής κατοικίας και δίνονται όροι δόµησης και χωροταξίας σε επιλεγµένα ακίνητα του ∆ηµοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση µέσα από fast track.
ΔΝΤ: Μην χαλαρώνετε
"Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της και θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το κολοσσιαίο χρέος της", εκτίμησε χθες ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.
«Δεν πρέπει αυτήν τη στιγμή, να εγκαταλειφθεί ή να χαλαρώσει η αποφασιστικότητα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό δανεισμού των Ευρωπαίων και του Ταμείου, βρίσκονται «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», διότι ναι μεν αυτές οι χώρες έχουν καταβάλει σημαντικές χρηματοοικονομικές προσπάθειες, αλλά θα πρέπει να «αναμένουν αρκετούς μήνες έως ότου επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και αρχίσουν να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ».
Ο Μπόρχες έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως οι χώρες αυτές βρίσκονται στον σωστό δρόμο: «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί», απάντησε το στέλεχος του ΔΝΤ, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Το πρόγραμμα (οικονομικού δανεισμού στην Αθήνα) εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εγώ πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό μέλλει να στεφθεί από επιτυχία», τόνισε ο Μπόρχες.
Ο ίδιος χαιρέτισε επίσης και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι«ίσως είναι τα καλύτερα νέα σ’ αυτούς τους τελευταίους μήνες».
«Όταν είχαμε διαπραγματευθεί το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς δεν είχαμε κατά νου ένα τέτοιο σενάριο αποκρατικοποιήσεων», σημείωσε ο Μπόρχες, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 100% του ΑΕΠ της.
ΠΗΓΗ:fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.