Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Το κάψιμο του Ιούδα στο Πεντάλοφο μέχρι σήμερα

 Σε πολλά χωριά της ελληνικής επικράτειας οι κάτοικοι συνηθίζουν να κατασκευάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, του οποίου το εσωτερικό γεμίζουν με άχυρα, εξυπηρετώντας έτσι τον συμβολισμό και το κοινό στοιχείο με το ιστορικό πρόσωπο, ενώ στη θέση των ματιών βάζουν εκρηκτικά.

Η ημέρα που γίνεται το κάψιμο του Ιούδα γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή κατά διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου,παλαίωτερα στο προάβλιο της εκλησσίας μας βάζαμε και μια τεράστια φωτία με σορούς απο ξερά κλαριά ελιάς  παρουσιάζοντας εντυπωσιακό θέαμα στους παρισταμένους. Η αναβίωση του εθίμου λειτουργεί στην Ορθοδοξία ως ένα είδος παραδειγματικής τιμωρίας του προδότη, που δεν κατάφερε να εξιλεωθεί ούτε μετά θάνατον καθώς ήταν αυτόχειρας.

 το έθιμο αυτο το βρήκαμε απο τους παπόυδες μας και συναιχείζεται ακομα και σήμερα χωρίς κανένα στοιχείο αλυωσεις,αν εξερέσουμε το μέγεθος της φωτιάς που τώρα ειναι αδύνατο λόγο των καλοδίων που περνούν πάνω απ'το προάβλιο




φωτογραφίες από πάσχα 1998 Πεντάλοφο Μεσολογγίου,στις φωτογραφίες διακρίνοντε οι:
επάνω:ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΥΛΙΑΣ

κάτω:ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣ,ΝΙΚΟΣ ΚΩΡΦΙΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,ΚΩΡΦΙΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.