Κυριακή 17 Απριλίου 2011

«Έφυγε» ο Νίκος Παπάζογλου....



Την τελευταία του πνοή άφησε μετά από μάχη με την επάρατο νόσο ο αγαπημένος μουσικός, Νίκος Παπάζογλου.

Ο γνωστός καλλιτέχνης νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Κέντρο από όπου πήρε εξιτήριο πριν από λίγες ημέρες. Τελικά δεν τα κατάφερε και ξεψύχησε σήμερα.

Η κηδεία του Νίκου Παπάζογλου θα γίνει αύριο, Δευτέρα, στις 16:00, από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντα, της Τούμπας, η γειτονιά όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.

Tα μισά από τα καλύτερα τραγούδια που ακούσαμε τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν δικά του. Σε κάθε συναυλία του γίνεται το αδιαχώρητο. Δημιούργησε «σχολή» με το ύφος του, τη γνωστή σχολή της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε για τον τύπο με το κόκκινο μαντήλι, τον «ινδιάνο» της ελληνικής μουσικής, Νίκο Παπάζογλου.
Ήρεμος, στοχαστικός, ολιγαρκής, λιτός, ανοιχτόμυαλος, ευαίσθητος άνθρωπος που έχει επιλέξει να ζει όπως ακριβώς θέλει: στους δικούς του ρυθμούς. Εξαιρετικά βαθιά φωνή, γνώριμη για το λυγμό της, χαρακτηριστική για το χρώμα της. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, δημιούργησαν μια μοναδικά ερωτική σχέση με το κοινό του. Κι έκαναν αυτό το κοινό να αγαπήσει τραγουδοποιούς που εκείνος ανακάλυψε κι ανέδειξε.
Κάθε καλοκαιρινή του εξόρμηση στην Ελλάδα αποτελεί προσωπική του επιλογή, βάσει διαφόρων κριτηρίων, εκτός των οικονομικών. Αν και θεωρείται από τους καλύτερα αμειβόμενους καλλιτέχνες συναυλιών, επειδή δεν υπάρχουν μεσάζοντες στην διοργάνωσή τους. Χρόνια τώρα διοργανώνει και πραγματοποιεί μόνος του τις συναυλίες του με τη Λοξή Φάλαγγα (οι μουσικοί του) στα πιο απίθανα μέρη της Ελλάδας. Θυμηθείτε το live στο ηφαίστειο της Νισύρου ή στο αρχαίο θέατρο της Θάσου.










Λίγα λόγια
Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα έχει γράψει μουσική σε 49 τραγούδια. Τα δεκαεπτά απ’ αυτά έχουν δικούς του στίχους. Συνολικά έχει ηχογραφήσει 99 τραγούδια. Τα εξήντα απ’ αυτά υπάρχουν στους πέντε προσωπικούς δίσκους του, τους οποίους ηχογράφησε στο στούντιο Αγροτικόν της Θεσσαλονίκης.

Δισκογραφία, του Πέτρου Δραγουμάνου.

* 1973 Φίλοι Και Αδελφοί (Philips 6331057 lp-cd). Ο δεύτερος δίσκος του Πασχάλη (Αρβανιτίδη) έχει δύο τραγούδια γραμμένα από τον Νίκο Παπάζογλου, τα Ανία και Είναι Αργά.

* 1977 Αχαρνής (Lyra 3304 lp-cd). Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον Αριστοφάνη έπειτα από παραγγελία του Θεάτρου Τέχνης, αλλά τελικά ανέβασε παράσταση με δική του μετάφραση το χειμώνα του 1976-1977 στην Πλάκα. Στον Αριστοφάνη Που Γύρισε Από Τα Θυμαράκια (όπως είναι ο παράλληλος τίτλος του δίσκου) έπαιζαν και τραγουδούσαν οι Σαββόπουλος, Σάκης Μπουλάς, Μελίνα Τανάγρη, Νίκος Ζιώγαλας, Ηλίας Λιούγκος, Μανώλης Ρασούλης και Νίκος Παπάζογλου.

* 1978 Η Εκδίκηση Της Γυφτιάς  (Lyra 3308 lp-cd). Ο πρώτος δίσκος που ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου, στη Θεσσαλονίκη. Η μουσική του Νίκου Ξυδάκη στα έντεκα από τα δεκατρία τραγούδια, τα στιχάκια του Μανώλη Ρασούλη στα δώδεκα, η ερμηνεία των Δημήτρη Κοντογιάννη, Διονύση Σαββόπουλου, Σοφίας Διαμαντή (δύο) και Νίκου Παπάζογλου (εννέα) που έγραψε και μουσική στα Κυρ Διευθυντά Των Δίσκων και Κανείς Εδώ Δεν Τραγουδά.

* 1979 Τα Δήθεν (Lyra 3320 lp-cd). Πάλι το δίδυμο Μανώλη Ρασούλη και Νίκου Ξυδάκη με τους ίδιους ερμηνευτές (Παπάζογλου, Κοντογιάννης, Διαμαντή). Ηχογραφημένος και αυτός στο στούντιο Αγροτικόν της Θεσσαλονίκης. Μπουζούκι παίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος.

* 1979 Η Ρεζέρβα (Lyra 3735/6 2 lp-cd). Διπλός δίσκος του Σαββόπουλου, όπου ο Παπάζογλου τραγουδά δεύτερη φωνή σε πέντε τραγούδια. Συμμετέχουν η Αφροδίτη Μάνου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Ελένη Βιτάλη, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Μήτσα Ρούτη.

* 1981 Χειμερινοί Κολυμβητές (ανεξάρτητη παραγωγή CP912 lp). Ο πρώτος δίσκος τους με μουσική, στίχο και τραγούδι από τον Αργύρη Μπακιρτζή, ηχογραφημένος στο στούντιο Αγροτικόν. Το 1991 κυκλοφόρησε και σε cd (Lyra 072), εμπλουτισμένο με αποσπάσματα από συναυλίες τους. Τραγουδούν ακόμη ο Ισίδωρος Παπαδάμου, ο Μιχάλης Σιγανίδης, η Ουρανία Καργούδη και ο Νίκος Παπάζογλου στην Προσφυγιά και στις Ψείρες.

* 1984 Χαράτσι (Lyra 3369 lp-cd). Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του. Περιέχει εννέα δικά του τραγούδια και δύο γραμμένα από τη Βάσω Αλλαγιάννη και τον Μανώλη Ρασούλη.
* 1984 Όλοι Δικοί Μας Είμαστε (Lyra 3371 lp-cd). Σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Κούτρας, Πασχάλης Τερζής, Νάντια Καραγιάννη, Ηλίας Μακρής και Νίκος Παπάζογλου.

* 1985 Η Γλυκερία Στο Λυκαβηττό  (Lyra 3419 lp-cd). Ηχογράφηση συναυλίας της Γλυκερίας στον Λυκαβηττό με συμμετοχή του Νίκου Παπάζογλου στα τραγούδια Με το τραγούδι με το κρασί και Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια.

* 1986 Εν Αθήναις (Lyra 3426 lp-cd). Μουσική του Νίκου Κυπουργού για παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος. Ο Παπάζογλου στο Τσιφτετέλι του Διογένη με στίχους Ρασούλη.

* 1986 Μέσω Νεφών (Lyra 3440 lp-cd). Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Παπάζογλου. Συνθέσεις δικές του με στίχους Ρασούλη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Λάζαρου Ανδρέου κ.ά.

* 1986 Πότε Βούδας Πότε Κούδας (CBS 450291 lp-cd ). Ο Μανώλης Ρασούλης στα λόγια και ο Πέτρος Βαγιόπουλος στη μουσική. Τραγουδούν, εκτός από τους δημιουργούς, ο Νίκος Παπάζογλου (το ομώνυμο τραγούδι), η Γλυκερία, ο Λεωνίδας Βελής και η Χριστίνα Μαραγκόζη.

* 1987 Ζήτω Το Ελληνικό Τραγούδι (Minos 691/2 2 lp-2 cd). Διπλός δίσκος με 29 τραγούδια και 29 καλεσμένους από τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ1 που παρουσίαζε ο Σαββόπουλος. Ο Παπάζογλου τραγουδά την Παράβαση από τους Αχαρνής και συμμετέχει στο δημοτικό τραγούδι Ανέβηκα στην πιπεριά και στα αποσπάσματα τραγουδιών του Χατζιδάκι.

* 1988 Στο Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά (Σείριος 88002/4 3 lp -2 cd). Την περίοδο 1987-1988 στην Πλάκα στην μπουάτ Σείριος, ο Μάνος Χατζιδάκις οργάνωσε παραστάσεις με πολλούς τραγουδιστές και συγκροτήματα. Σε αυτή την κασετίνα υπάρχουν και  δύο τραγούδια από τις εμφανίσεις του Νίκου Παπάζογλου.

* 1988 Ο Κύριος Σαββόπουλος Ευχαριστεί Τον Κύριο Χατζιδάκι (Σείριος 88006 lp). Πρόζες και τραγούδια από τις εμφανίσεις του Διονύση Σαββόπουλου στον Σείριο, στην Πλάκα, ανάμεσα 17 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου 1988. Η Έλλη Πασπαλά μαζί με τον Νίκο Παπάζογλου στο Χάρτινο το φεγγαράκι με ένα ποτ πουρί τραγουδιών.

* 1990 Σύνεργα  (Lyra 4559 LP-051 cd). Ο τρίτος προσωπικός δίσκος του Παπάζογλου. Τα τραγούδια έγραψε ο ίδιος και ο Ορφέας Περίδης (τρία), ο Γιώργος Ζήκας (δύο) και η Βάσω Αλλαγιάννη.

* 1990 Υποκλίνομαι (WEA 170778 lp). Με τη Χαρά Αργυροπούλου. Σε μουσική και στίχους Παπάζογλου τα Χτες βράδυ και Πέρασα έτσι δίχως λόγο (και τα δύο από το Χαράτσι).

* 1991 Παραμύθια (Lyra 4597 lp). Ο δεύτερος δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα με συμμετοχή της Όλγας Δεραινίτη, της Μελίνας Κανά και του Νίκου Παπάζογλου που λέει το Κίρκη.

* 1991 Στο Θέατρο Λυκαβηττού (Lyra 4608 lp-cd). Επιτόπια ηχογράφηση στο θέατρο Λυκαβηττού, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 1991. Ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Παπάζογλου.

* 1992 Σύγχρονο Τραγούδι - Μέρες Μουσικής (Lyra 4695/6 2 lp-cd). Από συναυλία στο θέατρο Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου την άνοιξη  του 1992. Συμμετέχουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου (τέσσερα), ο Νίκος Ξυδάκης (τέσσερα), η Μελίνα Τανάγρη (πέντε), η Ελένη
Τσαλιγοπούλου (τέσσερα) και ο Νίκος Παπάζογλου (τρία).

* 1992 Τα Σκόρπια (Lyra 4672 lp-cd). Συλλογή δώδεκα τραγουδιών, με στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Με τους Νίκο Παπάζογλου (επτά), Γλυκερία (δύο), Νίκο Ξυδάκη (δύο), Μανώλη Λιδάκη.

* 1994 Anthologia (Piranha 38 cd). Συλλογή τραγουδιών του Νίκου Παπάζογλου που κυκλοφόρησε στη Γερμανία.

* 1995 Όταν Κινδυνεύεις Παίξε Την Πουρούδα (Lyra 4798 lp-cd). Ο πέμπτος προσωπικός δίσκος του. Ερμηνεία και μουσική δικά του. Στίχους έγραψαν ο ίδιος σε δύο τραγούδια, ο Τάκης Σιμώτας (τρία), ο Λάζαρος Ανδρέου (τρία) κ.ά.

* 1997 Πύλη Της Άμμου (Μύλος 09 cd). Με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Νίκος Παπάζογλου και ο Λουδοβίκος στο ομώνυμο.

* 2001 Ο Χασομέρης (Lyra 0709 cd). Οι Παλαιολόγοι σε τραγούδια του Παντελή Χατζηκυριάκου. Ο Παπάζογλου τραγουδά το Πρόλογος.

* 2001 Από Τον Πουνέντη (ΚΑΛΜΕ 02 cd). Νησιώτικα τραγούδια με τη Χορωδία Αιγαίου που
διευθύνει ο Θεοφάνης Σουλακέλλης. Ο Παπάζογλου συμμετέχει στο ομώνυμο τραγούδι.

* 2001 Σαββόραμα (Universal 016644 2 cd). Ηχογράφηση από τρεις παραστάσεις του Διονύση Σαββόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Δεκέμβριο 2000. Συμμετέχουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Νίκος Παπάζογλου, η Μελίνα Τανάγρη, ο Σάκης Μπουλάς, η Μελίνα Κανά και η Δόμνα Σαμίου. Ο Παπάζογλου, μαζί με τον Σαββόπουλο, στην
Πάροδο από τους Αχαρνής.

* 2002 Περιθώριο (Lyra 0739 cd). Ο Παπάζογλου και η Μαρία Θωίδου σε τραγούδια του Γιώργου Σφυρίδη.

* 2002 Αγρύπνια (Lyra 5001 cd). Τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τον ίδιο, τον Σωκράτη Μάλαμα (τέσσερα) και τον Νίκο Παπάζογλου στο Άστρο του πρωινού.

* 2002 Μια Φορά Κι Έναν Καιρό (Μετρό 86 cd). Παραμύθια και διηγήματα από την Ελλάδα και τον κόσμο με τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, τον Χρήστο Θηβαίο, τη Μελίνα Κανά, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Έλλη Πασπαλά, τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Διονύση Τσακνή. Κυκλοφόρησε μαζί με το περιοδικό Μετρό, τεύχος 86 τον Δεκέμβριο 2002.

* 2005 Μάισσα Σελήνη (Lyra 5005 cd). Ο έκτος προσωπικός δίσκος τού Παπάζογλου, κυκλοφορεί δέκα χρόνια μετά τον προηγούμενο προσωπικό δίσκο του. Τραγούδια με δική του μουσική. Οι στίχοι της Πηγής Καφετζοπούλου, του Δημήτρη Μπαμπαούς, της Μαρίνας Αρμεύτη, του Μίμη Καστερά, του Γιώργου Βατουσιάδη κ.ά.

* 2006 Και Με Οδηγό Ένα Παιδί (Lyra 1093 cd). Με τις Μικρές Περιπλανήσεις. Ο Παπάζογλου στο Σαράντα μίλια ναυτικά.

* 2008 Αμυγδαλάκι Τσάκισα (Music Corner cd). Η Κατερίνα Παπαδοπούλου σε παραδοσιακά τραγούδια που ενορχήστρωσε ο Σωκράτης Σινόπουλος. Ο Παπάζογλου στο Τίνος είν’ το περιβόλι.

* 2009 Ήμουν Κι Εγώ Εκεί (Lyra 76724 cd). Δεκαοκτώ συμμετοχές του Νίκου Παπάζογλου σε δίσκους άλλων τραγουδιστών, συγκεντρωμένες σε ένα cd.

* 2010 Πέρασμα Στην Κίμωλο (Κέρος cd). Παραδοσιακά τραγούδια της Κιμώλου, με τον Νίκο Οικονομίδη στο βιολί, την Κυριακή Σπανού στο τραγούδι και τον Νίκο Παπάζογλου στο Αγγελετής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.