Κάθε είδους όπλα και ναρκωτικά κατάσχουν οι άνδρες της δίωξης ναρκωτικών καθημερινά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το φαινόμενο της κατοχής όπλων και διακίνησης ναρκωτικών ταυτόχρονα, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προτιμούν το «εύκολο χρήμα».
Έτσι, προκειμένου να δρουν καλύτερα, οργανώνονται σε ομάδες, φροντίζοντας να προμηθεύονται και τα ανάλογα πυρομαχικά. Σε ότι αφορά τα όπλα ως μεμονωμένο φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται από τη 10ετία του 1990 όταν άνοιξαν οι κρατικές αποθήκες της Αλβανίας και πολλά πολεμικά όπλα διοχετεύτηκαν στον Ελλαδικό χώρο. Αν και ως φαινόμενο υπήρχε, όπως λέει ο διοικητής της δίωξης ναρκωτικών Αγρίνιου Φ. Ντζιμάνης, σήμερα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο. Ο συνδυασμός όπλα - ναρκωτικά βρίσκεται σε άνθηση γιατί αποφέρει πολλά χρήματα.
Ωστόσο όμως η ανακάλυψη όλων και περισσότερων όπλων οφείλεται και στο γεγονός ότι ακόμα σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων στους οποίους επικρατεί η άποψη ότι η κατοχή ενός όπλου σημαίνει γι’ αυτούς παράδοση από τους παππούδες τους. Η διαφορά όμως είναι ότι δεν πρόκειται για συλλεκτικά αντικείμενα, αλλά για σύγχρονα όπλα, τις περισσότερες φορές πολεμικά.
Από κει και πέρα οι μεγαλύτερες ποσότητες κατέχονται από εγκληματικές ομάδες που τα χρησιμοποιούν για ληστείες ή εκβιασμούς. Εδώ υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ομάδων που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη προστασία και που θεωρούν απαραίτητο να έχουν στην κατοχή τους όπλα, μπαίνοντας μάλιστα στη διαδικασία του ανταγωνισμού για το ποια θα έχει τα περισσότερα και καλύτερα για να υπερισχύσει.
Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην εισαγωγή ενός νέου νόμου στη Βουλή, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και ο οποίος αφορά στις ποινές που θα προβλέπονται από δω και πέρα για τους παραβάτες του νόμου περί όπλων. Με λίγα λόγια οι ποινές που θα προβλεφτούν θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρές και η κατοχή θα συνιστά κακούργημα, που σημαίνει ποινή φυλάκισης από 5 ως 20 χρόνια. Ταυτόχρονα η αστυνομία θα εξετάζει την πορεία του κάθε όπλου που εντοπίζει. Δηλαδή από που ξεκίνησε, που κατασκευάστηκε και πως κατέληξε στα χέρια του ιδιώτη.
Αρκετές από τις συλλήψεις που έγιναν τοπικά ήταν κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από πολίτες, που οδήγησαν την αστυνομία στο στόχο. Αυτό είναι ένα από τα σημεία που ο κ. Ντζιμάνης θεωρεί ως βασικότερο, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την αστυνομία για την πάταξη του εγκλήματος. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του «καταδότη», αν βοηθήσει στο αστυνομικό έργο, διότι το έγκλημα δεν κάνει διακρίσεις που θα χτυπήσει. Η αναβαθμισμένη σχέση της αστυνομίας με τον πολίτη είναι το ζητούμενο για την πάταξη του εγκλήματος. Στη θέση του θύματος μπορεί να βρεθεί ο οποιοσδήποτε, γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν ενδοιασμοί, όπως τονίζει και ο κ. Ντζιμάνης, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι πάντα ο μάρτυρας προστατεύεται αν δώσει την πληροφορία επώνυμα, αλλά μπορεί να το κάνει και ανώνυμα.
πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ
ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣΟ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΤΟ ΛΥΠΑΣΜΑ ΠΑΙΔΙΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφή