Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ανθρώπινο DNA ηλικίας 30.000 ετών

Γερμανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα ενός εξαφανισμένου είδους, συγγενικού των σύγχρονων ανθρώπων.
Το είδος ονομάζεται Ντενίσοβαν και ήταν στενοί συγγενείς των ανθρώπων του Νεάντερταλ.
Η ανάγνωση της γενετικής αλληλουχίας, είναι για πρώτη φορά τόσο αναλυτική σε μια αρχαϊκή προανθρώπινη ομάδα και έγινε από την ανάλυση ενός και μόνο δαχτύλου. Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν θεωρούνται ότι πιο συγγενές με τον σύγχρονο άνθρωπο, με τους δεύτερους μάλιστα να θεωρούνται στενότεροι συγγενείς.

Ήδη επιστήμονες ερευνούν το γονιδίωμα για να συμπεράνουν ποια ακριβώς γονίδια του ανθρώπινου γονιδιώματος προέρχονται από το DNA των Ντενίσοβαν. Το 2008 η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών μελέτησε ένα κοριτσάκι που είχε ανακαλυφθεί στη Σιβηρία στο σπήλαιο Ντενίσοβα. Το κοριτσάκι αυτό έζησε πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Για την αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού άρκεσαν μόλις 10 χιλιοστόγραμμα από το οστό του δαχτύλου του κοριτσιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens), έχουν κληρονομήσει περίπου το 4% του DNA από τους Ντενίσοβαν. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου εξελικτικής ανθρωπολογίας της Λειψίας, δημοσίευσαν την ανάλυση του αρχαίου DNA, την οποία μάλιστα ανέβασαν και στο ίντερνετ προκειμένου ο κάθε επιστήμονας να μπορεί να “κατεβάσει” δωρεάν το γονιδίωμα και να το μελετήσει αποτελεσματ

Πηγή:tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.