Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Το ΣΔΟΕ στο νομό για το σκάνδαλο με τον αγροτικό ΦΠΑ

Ερευνά την πιθανότητα να υπάρχουν εικονικά τιμολόγια που να έχουν εκδοθεί απ’ το κύκλωμα που δρούσε σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, «ξεσκονίζουν» όλα τα «φουσκωμένα» τιμολόγια. Στο επίκεντρο η περιοχή του Ξηρομέρου
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της επιστροφής ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια απασχολεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος… και την ειδησεογραφία. Αντιθέτως, τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια οι «εξονυχιστικοί έλεγχοι» σε τακτική βάση επανέρχονταν στο προσκήνιο, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Όχι τουλάχιστον άξια αναφοράς. Αυτό όμως άλλαξε. Και για πρώτη φορά φέτος, το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στην πλήρη διάστασή του, οι δε αρμόδιες αρχές προχώρησαν ήδη σε συλλήψεις και διώξεις.

Η κορυφή του παγόβουνου εντοπίστηκε στην Τριφυλία (στη δυτική Μεσσηνία), όπου μάλιστα η Εισαγγελία προχώρησε πρόσφατα σε ποινικές διώξεις κατά 23 αγροτών, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στα εικονικά τιμολόγια που είχε ήδη στα χέρια του το ΣΔΟΕ. Συνελήφθη ακόμη ιδιωτική υπάλληλος εταιρείας η οποία φέρεται, εν αγνοία της εταιρείας, να εξέδιδε τα εικονικά τιμολόγια. Το κύκλωμα βέβαια είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε πολλές περιοχές και κινούταν με χαρακτηριστική άνεση. Συνελήφθησαν και δύο έμποροι ως διακινητές των εικονικών τιμολογίων. Απ’ την επιστροφή του ΦΠΑ οι παραγωγοί κρατούσαν το 4% και το 7% έμενε στους «εμπόρους». Εξυπακούεται ότι οι αγρότες που δέχονταν να μπουν στην κομπίνα, εμφάνιζαν προϊόντα που ποτέ δεν θα μπορούσαν πράγματι να έχουν παράγει στα λίγα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που διέθεταν. Η συνολική απάτη υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. Κατά πληροφορίες εξετάζονται στην περιοχή του Αστακού! Αυτή την περίοδο η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σημειώνουμε ότι η έρευνα και το αναφερθέν ποσό, εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας! Αξίζει μάλιστα να τονισθεί ότι οι αρμόδιες αρχές πολύ σοβαρά εξετάζουν και το ενδεχόμενο εμπλοκής εφοριακού υπαλλήλου, καθώς ο έλεγχος των τιμολογίων γίνεται απ’ τις Δ.Ο.Υ. Επισημαίνουμε ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν έχουν απολύτως κανένα ελεγκτικό δικαίωμα και περιορίζονται σε ρόλο μεσολαβητή, στο να παραλάβουν δηλαδή τα τιμολόγια και να τα καταθέσουν στις Δ.Ο.Υ. Για τιμολόγια ύψους έως 10.000 ευρώ γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ για επιστροφή ΦΠΑ άνω των 10.000 ευρώ ελέγχονται σχολαστικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ στην περιοχή λαμβάνει ποσά της τάξης των 200-300 ευρώ, απ’ το σύνολο δε των 900 περίπου αιτήσεων φέτος μόλις 4-5 ξεπερνούσαν το ποσό των 10.000 ευρώ. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι η έρευνα εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας. Πολύ πιθανό να μην προκύψει κάτι συγκεκριμένο για την περιοχή, οφείλουμε όμως να περιμένουμε την ολοκλήρωσή της.
Από την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.