Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλη κομπίνα με εικονικά τιμολόγια στην περιοχή μας

Από έμπορο «φάντασμα», που ψάχνουν δέκα χρόνια οι αρχές  και με εγκλωβισμένους δεκάδες ανυποψίαστους αγρότες - μέλη συνεταιρισμού της περιοχής, που βρέθηκαν ξαφνικά με χρέη χιλιάδων ευρώ

Υποθέσεις με εικονικά τιμολόγια και παράνομες εισπράξεις απ’ την επιστροφή ΦΠΑ έχουν και στο παρελθόν αναδειχθεί στη «Συνείδηση». Η περίπτωση που σήμερα αποκαλύπτουμε όμως είναι ξεχωριστή και όλως ιδιαίτερη. Περιστρέφεται δε γύρω από το όνομα ενός εμπόρου «φάντασμα», τον οποίο μάλιστα ψάχνει το ΣΔΟΕ και οι διωκτικές αρχές περισσότερο από μια δεκαετία, χωρίς να έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν και χωρίς να έχουν ανακόψει τη δράση του.
Η επανεμφάνιση του «αόρατου» αυτού ανθρώπου σε τιμολόγια παραγωγών της περιοχής μας ήταν το στοιχείο εκείνο που εκ νέου κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες, που αμέσως κατάλαβαν ότι βρίσκονται ξανά μπροστά σε μια καλοστημένη μηχανή. Η χρονολογία ορόσημο είναι το 2004 και τα εικονικά, πλαστογραφημένα τιμολόγια ενός εκ των αγροτικών συνεταιρισμών που εκείνη την περίοδο δραστηριοποιούνταν στο Αγρίνιο.
Όταν η Δ.Ο.Υ. εντόπισε τιμολόγια στο όνομα αγροτών της περιοχής, με την εμπλοκή όμως του εν λόγω εμπόρου, συνειδητοποίησε πως στην πραγματικότητα ήταν αυτός που χρησιμοποιώντας τα στοιχεία μελών του συγκεκριμένου αγροτικού συνεταιρισμού εξέδιδε τα τιμολόγια αυτά, για να εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ. Βρέθηκαν 35 τέτοια τιμολόγια. 35 διπλά τιμολόγια: Τα κανονικά του παραγωγού και τα εικονικά του εμπόρου. Στα εικονικά τιμολόγια το συνολικό δηλωθέν ποσό αγγίζει το 1 εκατομμύριο, η επιστροφή ΦΠΑ είναι της τάξης των 50.000 ευρώ δηλαδή (εμφανίστηκαν 5.500 τόνοι καλαμποκιού!).
Οι αγρότες που χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό βρέθηκαν μπλεγμένοι σ’ αυτή την ιστορία, στο πλαίσιο της εισαγγελικής πλέον έρευνας που είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο, έχουν κληθεί να καταθέσουν. Όχι ως κατηγορούμενοι βέβαια, αλλά ως μάρτυρες. Είναι άλλωστε θύματα σ’ αυτή την ιστορία. Και μπορεί να μην έχουν νομικές συνέπειες να τους ανησυχούν, αφού οι αρχές αντελήφθησαν απ’ την πρώτη στιγμή πως εν αγνοία τους και χωρίς τη δική τους συμμετοχή (οι υπογραφές τους στα εικονικά τιμολόγια είναι πλαστογραφημένες) να χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία τους, έχουν όμως άλλα ζητήματα να αντιμετωπίσουν: Η Δ.Ο.Υ., πιστή στη γραφειοκρατία, αφού τα τιμολόγια ήταν στο όνομά τους, βεβαίωσε, όταν διαπίστωσε πως ήταν εικονικά, σ’ αυτούς τα ποσά της επιστροφής ΦΠΑ, τα οποία ζητά πίσω απ’ τους ίδιους… Βεβαίωσε χρέη δηλαδή, που με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις φτάνουν σε χιλιάδες ευρώ για τον καθένα απ’ τους 35, οι οποίοι βεβαίως ποτέ δεν πήραν αυτά τα χρήματα. Συνολικά το ποσό των χρεών που θα βεβαιώσει  η ΔΟΥ θα φθάσει στις 250.000 ευρώ!!! Οι αγρότες φυσικά ούτε μπορούν ούτε και πρέπει να πληρώσουν αυτό το ποσό.
πηγή:Εφημερίδα "Συνείδηση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.