Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το Euronews χαρίζει τη Ρόδο στην Τουρκία

Τη στιγμή που έχουμε παραχωρήσει (δωρεάν;) ψηφιακή συχνότητα για το τηλεοπτικό κανάλι Euronews να εκπέμπει... το πρόγραμμα (και την Τροϊκανική προπαγάνδα) στην Ελλάδα και του παραχωρεί η ΕΡΤ (δωρεάν;) συχνότητες για την εκπομπή ελληνικών προγραμμάτων, το Euronews μας προκαλεί να του πούμε «τον κακό σου τον καιρό». Για την προβοκάτσια που έκανε στο δελτίο καιρού που παρουσιάζει την Ρόδο στην Τουρκία όταν δείχνει θερμοκρασίες.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε να δείχνει θερμοκρασία για τη Ρόδο μαζί με τις τουρκικές πόλεις. Δίνει επίσης για τη Λευκωσία και την Τρίπολη του Λιβάνου. Για την Κύπρο και τον Λίβανο δεν υπάρχει θέμα παρανόησης ότι είναι διαφορετικά κράτη. Για την Ρόδο όμως κάποιος ξένος χωρίς ιδιαίτερες γεωγραφικές γνώσεις (και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι) βλέπετε και μόνοι σας ότι σίγουρα θα θεωρήσει ότι ανήκει στην Τουρκία.

Κυρίως όταν δει την άλλη εικόνα με θερμοκρασίες της Ελλάδας και δει ότι η Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο ορίζουν το νοητό όριο ελληνικότητας. Υπάρχει περίπτωση να μην θεωρήσει ότι η Ρόδος ΔΕΝ ανήκει στην Ελλάδα; Μην κοροϊδευόμαστε, όχι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση. Τη Ρόδο θα την ταξινομήσει στην Τουρκία, όπως πιθανότατα και τα Ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, ίσως και τη Θράκη.

Τέτοια «δημοσιογραφία» κάνει το Euronews; Σε τέτοιους ανθρώπους η κυβέρνηση βάζει την ΕΡΤ να παραχωρεί περιουσία του ελληνικού λαού (τις ψηφιακές συχνότητες εκπομπής); Μην βγει κάποιος να το παίξει μετριοπαθής, λογικός και τέτοιες κομπλεξικές ανοησίες. ΔΕΝ υπάρχει δικαιολογία. Σε τέτοια «μικρά» φαίνεται η δεοντολογία και ο επαγγελματισμός. Και με τέτοια «μικρά» οι επαγγελματίες νεο-Γκαίμπελς επεξεργάζονται την αντίληψη των ανυποψίαστων πολιτών για να θεωρούν δεδομένη την Ρόδο, ότι είναι τουρκεμένο νησί.

Γιατί έβαλαν τη Ρόδο στην Τουρκία και δεν την έβαλαν στην Ελλάδα που ανήκει; Θα γίνει πειθαρχική δίωξη των υπευθύνων (λέμε τώρα); Θα συνεχίσει η πορεία του Euronews στην Ελλάδα όπως είναι ή αυτό είναι σοβαρότατος λόγος για να ακυρωθεί;

Το Euronews δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί αρνητικά:

Ερώτηση Μιχελάκη για το Euronews
Η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, στον Υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου σχετικά με την αναμενόμενη λειτουργία του τηλεοπτικού καναλιού Euronews στα Ελληνικά. Η ερώτηση κατατέθηκε χωρίς να είναι ακόμη γνωστή η προβοκάτσια του Euronews με τη Ρόδο:

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 20 (Διαχείριση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων) του Ν 4070/2012 (Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις) : «Το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων αποτελεί σπάνιο πόρο, η διαχείριση του οποίου συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα του Κράτους, καθώς και δημόσιο αγαθό, με σημαντική κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αξία».

Περαιτέρω, στην παρ. 17 του άρθρου 21 (Χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων) του εν λόγω νόμου προβλέπεται ότι : «Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης μετά από γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ., εκχωρείται φάσμα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής για την ελληνική επικράτεια στην Ε.Ρ.Τ. - Α.Ε. ως πάροχο δικτύου για τη μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού της προγράμματος προς εκπλήρωση σκοπών δημοσίου συμφέροντος».

Επίσης στην παρ. 7 του άρθρου 25 (Μεταβίβαση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων) του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται εάν τα μεμονωμένα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων της επιχείρησης αποκτήθηκαν χωρίς καταβολή τιμήματος προς την αρμόδια δημόσια αρχή».

Σύμφωνα τέλος με την περίπτωση α` της παρ. 3 του άρθρου 14 (Μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή εκπομπή) του Ν 3592/2007 «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις» : «Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. πέραν των υφιστάμενων ψηφιακών προγραμμάτων της, υποχρεούται, μέσω των ψηφιακών συχνοτήτων της να εκπέμπει ψηφιακά το πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί να αναθέτει σε φορείς του δημόσιου τομέα την παραγωγή προγράμματος που θα εκπέμπεται ψηφιακά, το κόστος του οποίου αναλαμβάνουν οι φορείς αυτοί. Μέσω των ψηφιακών συχνοτήτων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί να αναμεταδίδονται διεθνή ξενόγλωσσα προγράμματα».

Δυνάμει της ανωτέρω διάταξης, όπως είναι γνωστό, ήδη η Ε.Ρ.Τ. μεταδίδει στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση το πρόγραμμα του Euronews στην αγγλική γλώσσα, καθώς επίσης και τα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών καναλιών διεθνούς εμβέλειας.

Όμως είναι άξιο προσοχής ότι σύμφωνα με δηλώσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, το ελληνόφωνο Euronews πρόκειται να εκπέμψει από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο της Ε.Ρ.Τ. 24ωρο ειδησεογραφικό πρόγραμμα σε πανελλαδική εμβέλεια.

Μάλιστα ο επικεφαλής του Euronews κ. Μάικλ Πήτερς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, απαντώντας σε ερώτηση ελλήνων δημοσιογράφων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι : “Η Ε.Ρ.Τ. είναι συνεργάτης μας και έχει δεσμευτεί για την εκπομπή από το επίγειο δίκτυό της, αφού ήδη εκπέμπουμε στην Ελλάδα, στα αγγλικά και τα γαλλικά. Ίσως ήταν παρεξήγηση καθώς ενδεχομένως δεν υπήρξε ενημέρωση της νέας διοίκησης”, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό σχετική ανακοίνωση της Ε.Ρ.Τ.

Ωστόσο σύμφωνα με το προαναφερθέν ισχύον νομικό πλαίσιο η Ε.Ρ.Τ. μπορεί να αναμεταδίδει μόνο ξενόγλωσσα και όχι ελληνόγλωσσα προγράμματα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το καθεστώς λειτουργίας του ελληνόφωνου Euronews.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

• Πώς είναι δυνατόν να διατίθενται οι συχνότητες της Ε.Ρ.Τ. κατά παρέκλιση των ρητών περιορισμών που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο;

• Ποιά συμφωνία έχει συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Ε.Ρ.Τ., την οποία επικαλείται ο κ. Μάικλ Πήτερς στις δηλώσεις του ;

• Ποιοι επακριβώς είναι οι προβλεπόμενοι όροι συνεργασίας του ελληνόφωνου Euronews με την Ε.Ρ.Τ.;

• Για τις εκπομπές που πρόκειται να προβάλλει το ελληνόφωνο Euronews από το επίγειο δίκτυο της Ε.Ρ.Τ., σύμφωνα τουλάχιστον με τη δήλωση του επικεφαλής του σταθμού, διαθέτει την απαιτούμενη αδειοδότηση από το ΕΣΡ ως πάροχος περιεχομένου ;

Θα βάλει και την προβοκάτσια της Ρόδου ο κ. Μιχελάκης στο πακέτο της ερώτησης; Η ΕΣΗΕΑ, η Ομοσπονδία ΠΟΕΣΥ θα κουνηθούν να κάνουν κάτι; Ανακοίνωση καταδίκης; Προώθηση στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων;

Όλοι περνούν από εξετάσεις.
πηγή:farosradio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.