Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Από τα μέρη μας οι δυο από τους πέντε πρωταθλητές στις συνταγογραφήσεις

Εισαγγελική έρευνα για την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας. Την τέταρτη και την πέμπτη θέση κατέχουν ένας παθολόγος και ένας γιατρός γενικής ιατρικής από την Αιτωλοακαρνανία

Γενικοί γιατροί και παθολόγοι είναι οι πέντε «πρωταθλητές» της συνταγογράφησης φαρμάκων
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ο πρώτος των πρώτων του Σεπτεμβρίου είναι γενικός γιατρός από τη Δράμα με 2.800 συνταγές αξίας 208.000 ευρώ. Ο ίδιος γιατρός έρχεται… δεύτερος τον Αύγουστο με 4.270 συνταγές και 16ος τον Ιούλιο με 2.360 συνταγές.
Τη δεύτερη θέση κατέχει συνάδελφός του από την Αχαϊα, με 2.360 συνταγές τον προηγούμενο μήνα. Ο γιατρός κατείχε την τέταρτη θέση τον Αύγουστο με 3.827 και την 20η τον Ιούλιο με 2.200 συνταγές.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται γενικός γιατρός από την Αττική με 2.060 συνταγές το Σεπτέμβριο. Ο εν λόγω γιατρός βρέθηκε ξαφνικά στην συγκεκριμένη θέση, αφού τους προηγούμενους  μήνες ήταν στην 40η.
Την τέταρτη θέση είχε το Σεπτέμβριο παθολόγος από την Αιτωλοακαρνανία με 1.868 συνταγές. Ο γιατρός ήταν 20ος τον Αύγουστο με 2.864 συνταγές και πρώτος τον Ιούλιο με 3.500 συνταγές.
Τέλος, στην πέμπτη θέση ήταν το Σεπτέμβριο γενικός γιατρός από τον ίδιο νομό, την Αιτωλοακαρνανία, με 1.585 συνταγές. Ο γιατρός ήταν ένατος τον Ιούλιο με 2.600 συνταγές και τρίτος τον Αύγουστο με 3.910 συνταγές.
Εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ «ευθύνεται» για την υπερσυνταγογράφηση του Οκτωβρίου
Εισαγγελική έρευνα για την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων ξεκινά, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Όπως είπε ο υπουργός, ζητήθηκε εισαγγελική έρευνα και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξετάζεται η ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι μόνο για τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου εμφανίζεται συνταγογράφηση τέτοια που κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι έχει ασθενήσει το 10% του πληθυσμού.
Στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο τριήμερο του Οκτωβρίου έχουν εκτελεσθεί περίπου 800.000 ηλεκτρονικές συνταγές.
Στην πραγματικότητα όμως, οι παραπάνω συνταγές που εκτελούνται δεν είναι μόνο του Οκτωβρίου αλλά και του περασμένου μήνα, κατά τον οποίο έκαναν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί.
Μάλιστα, την 1η Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρεται ότι «… το Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα επιτρέπει μέχρι τις 05/10/2012 την εκτέλεση όσων ηλεκτρονικών συνταγών η ισχύς έχει λήξη, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διόρθωση της ημερομηνίας από τον συνταγογράφο γιατρό, με σφραγίδα και υπογραφή».
Η εγκύκλιος εξεδόθη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι που διαμένουν στην Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας, όπου οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούσαν φάρμακα με πίστωση. Υπενθυμίζεται ότι φαρμακοποιοί πολλών περιοχών έκαναν κινητοποιήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι την 31η Αυγούστου στα φαρμακεία της χώρας είχε σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη κίνηση. Μόνο μέσα σε μία μέρα εκτελέσθηκαν 700.000 συνταγές. Ο λόγος; Την επομένη ξεκινούσαν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί.
πηγή:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.