Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Άνθρωπος "δοκιμάζει" την ταχύτητα του ήχου


Το φράγμα του ήχου, με ελεύθερη πτώση από τη
στρατόσφαιρα, θα επιχειρήσει να σπάσει ένας 43χρονος Αυστριακός.



Ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτεν, ο οποίος είναι ...

κυβερνήτης ελικοπτέρου, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ελεύθερη πτώση από ένα αερόστατο που θα ίπταται στα όρια της στρατόσφαιρας πάνω από το Νέο Μεξικό στις ΗΠΑ, με στόχο να σπάσει το φράγμα του ήχου και την παγκόσμια επίδοση στην ελεύθερη πτώση από ύψος.
Aν τελικά τα καταφέρει, ο 43χρονος θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πραγματοποιήσει ελεύθερη πτώση από την στρατόσφαιρα, ένα στρώμα του οποίου η χαμηλή πυκνότητα προσομοιάζει περισσότερο με το κενό του διαστήματος, παρά με την πυκνή σε οξυγόνο γήινη ατμόσφαιρα.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες καθυστερούσαν σήμερα το πρωί την απογείωση του γεμισμένου με ήλιον αεροστάτου, που θα ανύψωνε στα 36.576 μ (120.000 πόδια) τον θαλαμίσκο από τον οποίο θα κάνει την ελεύθερη πτώση ο Μπάουμγκαρτεν, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.
Αρχικά, η απογείωση είχε προγραμματισθεί για τις 15:00, ώρα Ελλάδας, αλλά στις 17:00, ώρα Ελλάδας, το αερόστατο εξακολουθούσε να παραμένει στο έδαφος.
Η ανύψωση του αεροστάτου στο επιθυμητό ύψος αναμένεται να διαρκέσει δύο ή τρεις, ώρες, ενώ η πτώση δεν πρόκειται να διαρκέσει συνολικά πάνω από 20 λεπτά της ώρας.
Ο Αυστριακός προετοιμαζόταν επί πέντε χρόνια για την πτώση, κατά την οποία θα φορά μία ειδική στολή ατμοσφαιρικής συμπίεσης και θα πραγματοποιεί επί 5' ελεύθερη πτώση προτού ανοίξει το αλεξίπτωτό του στα 1.500 μ.
Εάν κατορθώσει να σπάσει το φράγμα του ήχου, τα 1.277,6 μ./ώρα, ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτεν θα κινείται τόσο γρήγορα όσο μία σφαίρα από πιστόλι.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του ριψοκίνδυνου εγχειρήματός του, είναι να απολέσει τον έλεγχο των χειρισμών του και να αρχίσει να περιστρέφεται ή να χάσει τις αισθήσεις του.
Οι διοργανωτές, που έχουν θέσει σε ετοιμότητα μία ομάδα 100 ανθρώπων, αναμένουν--πέρα από τις παγκόσμιες επιδόσεις που θα καταρρίψει ο Μπάουμγκάρτεν--η πτώση αυτή να συμβάλει στις έρευνες της ιατρικής σε σχέση με την αεροναυτική δραστηριότητα.
πηγή:enimerwsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.